ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Ryba po grecku, to jedno z bardziej lubianych dań świątecznych. Robię ją bardzo rzadko, bo zazwyczaj tylko raz w roku. A przydałoby się częściej, bo ryba po grecku jest naprawdę bardzo smaczna. Wbrew pozorom nie jest to pracochłonne danie i nawet początkujący kucharz da sobie z nim radę. Smażone filety rybne w połączeniu z duszonymi warzywami korzeniowymi - pyszności!
Przepis na podstawie przepisu z książeczki "Danie i przysmaki świąteczne" A. Stradeckiej
1 kg filetów rybnych(użyłam rdzawca)
2 duże marchewki
2 pietruszki
1 seler
2 duże cebule
1/2 szklanki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko
3 łyżki maki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz, sól, papryka i cukier do smaku
Filety kroimy na kawałki, solimy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące, rumienimy na połowie rozgrzanego oleju. Marchewkę, pietruszkę i seler, myjemy, obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce do jarzyn lub kroimy w słupki. Cebulę obieramy, kroimy w słupki lub w kostkę. Rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu, uważając aby się nie przyrumieniły. Gdy zmiękną dodajemy 1/3 szklanki wody, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy i łączymy z usmażoną rybą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/12/ryba-po-grecku.html