ßßß
Składniki:1 kg filetów ryby ( u mnie sola)2 średnie marchewki1 pietruszka1 mały seler2 cebule150 g koncentratu pomidorowego,5 ziarenek ziela angielskiego3 liście laurowe3 goździki6 ziarenek pieprzu,sól, pieprz, cukier...do smaku1/2 szklanki wodyolej do smażeniamąka2 jajka
Sposób przygotowania:Gdy ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimyW międzyczasie warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoto.. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler.Solimy, przykrywamy patelnię i dusimy...po 5 minutach podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się z smażenie ryby.
Do miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miseczki wsypać mąkę. Rybę pokroić na kawałki.Obtoczyć delikatnie mące, jajku a następie ponownie w mące. Dzięki takiej panierce, ryba się nie rozpadnie, a sama panierka wcale nie jest gruba.Do miski układamy warstwę upieczonej ryby, polewamy sosem.Tak postępujemy z kolejnymi warstwami, pamiętając, że na wierzchu powinien znaleźć się sos. Dekorujemy wg upodobań i schładzamy.
Ryba idealnie smakuje następnego dnia, choć znam osoby, której jedzą ją na ciepło....Polecam przepis i życzę smacznego!