Wykonanie
Odkąd zaczęłam robić
rybę w wersji z
brzoskwiniami i
papryką, stara dobra
ryba po grecku poszła w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie
rybkę po grecku?
Składniki:1,5 kg
filetów ryby + 2
jajka, 2 łyżki
mąki,
bułka tarta do opanierowaniaok. 1/2 szklanki
oleju4 duże
marchewki2
pietruszki1 mały
seler2
cebule3 łyżki
koncentratu pomidorowego4
ziela angielskiesól,
pieprz, mielona
paprykaWarzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na szeroką patelnię z mocno rozgrzanym
olejem (około 2-3 łyżki
oleju). Dodać
ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut mieszając i podlewając niewielką ilością
wody. Dodać
sól,
pieprz, mieloną
paprykę i
przecier pomidorowy. Dusić kolejne 10 minut. Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę
cukru i
sok z cytryny).
Filety rybne posolić, oprószyć
mąką, panierować w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej, smażyć na małym ogniu do zrumienienia.Układać warstwami: warzywa -
ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno:)