ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Odkąd zaczęłam robić rybę w wersji z brzoskwiniami i papryką, stara dobra ryba po grecku poszła w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie rybkę po grecku?
Składniki:
1,5 kg filetów ryby + 2 jajka, 2 łyżki mąki, bułka tarta do opanierowania
ok. 1/2 szklanki oleju
4 duże marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
2 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ziela angielskie
sól, pieprz, mielona papryka
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na szeroką patelnię z mocno rozgrzanym olejem (około 2-3 łyżki oleju). Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 10 minut. Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).
Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu do zrumienienia.
Układać warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/11/ryba-po-grecku.html