Wykonanie
Przepis na
rybę podpatrzyłam u Teściowej.Spodobał mi się dodatek
porów,które dodają smaczku całości.W ten sposób przyrządzałam
rybę kilkakrotnie,nawet dla większego
grona znajomych i spotkała się ona z pozytywną opinią,dlatego chcę podzielić się przepisem.
ok. 50 dkg
filetów rybnych - u mnie mrożony
dorszmąka,
jajko i
bułka tarta do panierowania
rybysól i
pieprz do doprawienia
ryby i warzyw5 - 6 sporych
porów5 -6 średniej wielkości
marchewek1
pietruszkakawałek
seleramożna dodać 1 - 2
cebulę(ja pomijam)
olej do smażenia
ryby i warzywmały
koncentrat pomidorowyFilety lekko doprawiam
solą i
pieprzem,obtaczam w
mące,następnie w rozbełtanym
jajku i w
bułce i odkładam na chwilę,żeby panierka się"przykleiła",dzięki temu mniej osypuje się podczas smażenia. Można również powtórzyć czynność
mąka-
jajko-
bułka-
jajko-ja jednak panieruję tylko jedną warstwę.
Pory oczyszczam i kroję w półplasterki i smażę do miękkości.Resztę warzyw po oczyszczeniu ścieram na grubej tarce i również smażę,ale osobno,bez
porów,które wymagają trochę dłuższego czasu smażenia.Następnie mieszam warzywa razem,doprawiam
solą i
pieprzem,dodaję koncentrat i krótko całość duszę,żeby przeszły
smakami.W naczyniu żaroodpornym układam warstwę warzyw, następnie
rybę i znów warzywa i danie gotowe.Jeśli
ryba wystygła w międzyczasie,można całość podgrzać w piekarniu.Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!!!