ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku :)

Ryba po grecku :)

nazwa

Wykonanie

Przepis na rybę podpatrzyłam u Teściowej.Spodobał mi się dodatek porów,które dodają smaczku całości.W ten sposób przyrządzałam rybę kilkakrotnie,nawet dla większego grona znajomych i spotkała się ona z pozytywną opinią,dlatego chcę podzielić się przepisem.
ok. 50 dkg filetów rybnych - u mnie mrożony dorsz
mąka, jajko i bułka tarta do panierowania ryby
sól i pieprz do doprawienia ryby i warzyw
5 - 6 sporych porów
5 -6 średniej wielkości marchewek
1 pietruszka
kawałek selera
można dodać 1 - 2 cebulę(ja pomijam)
olej do smażenia ryby i warzyw
mały koncentrat pomidorowy
Filety lekko doprawiam solą i pieprzem,obtaczam w mące,następnie w rozbełtanym jajku i w bułce i odkładam na chwilę,żeby panierka się"przykleiła",dzięki temu mniej osypuje się podczas smażenia. Można również powtórzyć czynność mąka-jajko-bułka-jajko-ja jednak panieruję tylko jedną warstwę. Pory oczyszczam i kroję w półplasterki i smażę do miękkości.Resztę warzyw po oczyszczeniu ścieram na grubej tarce i również smażę,ale osobno,bez porów,które wymagają trochę dłuższego czasu smażenia.Następnie mieszam warzywa razem,doprawiam solą i pieprzem,dodaję koncentrat i krótko całość duszę,żeby przeszły smakami.W naczyniu żaroodpornym układam warstwę warzyw, następnie rybę i znów warzywa i danie gotowe.Jeśli ryba wystygła w międzyczasie,można całość podgrzać w piekarniu.Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/02/ryba-po-grecku.html