ßßß
Składniki:sos:80 dkg marchwi50 dkg pietruszki50 dkg selera5-6 dużych cebulduży koncentrat pomidorowy4-5 łyżek oleju lub oliwycytrynasólcukierpapryka słodkapieprzponadto 1kg filetów rybnych.Sposób wykonania:Warzywa( poza cebulą) oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie paski, bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondelka, dodać 1/2 szkl. wody, posolić i dusić do miękkości.Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę. Smażyć na jasno-złoty kolor. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.Do miękkich warzyw włożyć przygotowaną cebulę.Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem, pieprzem i słodką papryką. Można dodać musztardę.Sos powinien być słodko-kwaśny.Filety rozmrozić, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.Smażyć obtoczone w mące.Rybę można ułożyć na sosie, choć ja osobiście wolę usmażone kawałki wymieszać z sosem, żeby filety przeszły smakiem sosu.Smacznego :)