Wykonanie
Tradycyjne wigilijne danie. Wykonana wg przepisu z babcinej książki kucharskiej mojego
męża :)
Składniki (ilości przybliżone):1 kg filetów1 kg
marchwi3
pietruszkikawałek
selera1 szklanka
olejukilka ziaren
pieprzukilka listków laurowych1/2 słoiczka
koncentratu pomidorowegosólRyby posypać
solą i
pieprzem, obtoczyć w
mące i usmażyć na
oleju.
Marchew,
pietruszkę i
seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce na największych oczkach. Warzywa przełożyć do garnka, wlać szklankę
oleju, koncentrat, dodać
liść laurowy, ziarna
pieprzu, trochę
soli i gotować na wolnym ogniu podlewając
wodą do momentu, aż warzywa będą miękkie. Układać warstwami:
ryba, a na nią warzywa. Pozostawić na 24 godziny, by wszystkie składniki się "przegryzły".