ßßß Cookit - przepis na Pulpety z warzywami z sosem pieczarkowym

Pulpety z warzywami z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Jeśli, tak jak ja, przepadacie za połączeniem kurczaka i warzyw korzeniowych, to ten przepis jest dla was stworzony. Pulpeciki, dzięki marchewce, selerowi, pietruszce i masie przypraw mają niepowtarzalny smak i aromat. Świetnie smakują w duecie z sosem pieczarkowym i ziemniaczkami. Jeżeli nie przepadacie za ziemniakami, z powodzeniem możecie zastąpić je makaronem spaghetti lub kaszą gryczaną białą.
Składniki na 25 pulpetów w sosie:
pulpety:
2 filety z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
nieduży seler
2 jajka
1/2 szklanki bułki tarte j+ mleko
sól
pieprz
papryka ostra i słodka
kurkuma
czosnek
zielona pietruszka
koperek
masło
bułka tarta do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
sos:
500g pieczarek
600ml rosołu
3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
sól
pieprz
masło
Pulpety:
Marchew, pietruszkę i selera obieramy i myjemy. Trzemy je na tarce lub tniemy blenderem na malutkie kawałeczki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy warzywa. Podsmażamy je, a po chwili dolewamy niewielką ilość wody i dusimy, aż wyparuje a jarzyny zmiękną.
W międzyczasie oczyszczamy filety i mielimy je w maszynce do mięsa. Przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Dodajemy również posiekaną zieloną pietruszkę i koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą rozmieszaną z 1/3 szklanki mleka oraz podduszone warzywa. Całość dokładnie łączymy i formujemy pulpety, które obtaczamy w bułce tartej i od razu smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
Sos:
Mąkę podpiekamy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieje. Zostawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy je w plasterki i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym maśle. Dolewamy do nich rosół i zagotowujemy.
W tym czasie podpieczoną mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody oraz rosołu. Konsystencja mieszanki musi być gładka.
Mąkę dodajemy do gotujących się pieczarek i mieszamy, aż do zgęstnienia.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/12/pulpety-z-warzywami-z-sosem-pieczarkowym.html