Wykonanie
Jeśli, tak jak ja, przepadacie za połączeniem
kurczaka i warzyw korzeniowych, to ten przepis jest dla was stworzony. Pulpeciki, dzięki
marchewce, selerowi,
pietruszce i
masie przypraw mają niepowtarzalny smak i aromat. Świetnie smakują w duecie z
sosem pieczarkowym i ziemniaczkami. Jeżeli nie przepadacie za
ziemniakami, z powodzeniem możecie zastąpić je
makaronem spaghetti lub
kaszą gryczaną białą.Składniki na 25 pulpetów w sosie:pulpety:2
filety z kurczaka2
marchewki2
pietruszkinieduży
seler2
jajka1/2 szklanki
bułki tarte j+
mlekosólpieprzpapryka ostra i słodka
kurkumaczosnekzielona
pietruszkakoperekmasłobułka tarta do obtoczenia pulpetów
olej do smażeniasos:500g
pieczarek600ml rosołu3 łyżki
mąki pełnoziarnistej pszennej
sólpieprzmasłoPulpety:
Marchew,
pietruszkę i
selera obieramy i myjemy. Trzemy je na tarce lub tniemy blenderem na malutkie kawałeczki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki
masła i wrzucamy warzywa. Podsmażamy je, a po chwili dolewamy niewielką ilość
wody i dusimy, aż wyparuje a jarzyny zmiękną.W międzyczasie oczyszczamy filety i mielimy je w maszynce do
mięsa. Przyprawiamy je
solą,
pieprzem,
papryką i
kurkumą. Dodajemy również posiekaną zieloną
pietruszkę i
koperek,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
bułkę tartą rozmieszaną z 1/3 szklanki
mleka oraz podduszone warzywa. Całość dokładnie łączymy i formujemy pulpety, które obtaczamy w
bułce tartej i od razu smażymy na patelni z rozgrzanym
olejem.Sos:
Mąkę podpiekamy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieje. Zostawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy je w plasterki i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym
maśle. Dolewamy do nich rosół i zagotowujemy.W tym czasie podpieczoną
mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej
wody oraz rosołu. Konsystencja mieszanki musi być gładka.
Mąkę dodajemy do gotujących się
pieczarek i mieszamy, aż do zgęstnienia.W razie potrzeby doprawiamy
solą i
pieprzem.