ßßß Cookit - przepis na Biała zupa szparagowa / White asparagus soup

Biała zupa szparagowa / White asparagus soup

nazwa

Wykonanie

Biała zupa szparagowa / White asparagus soup
Białe szparagi są tak pyszne i oryginalne w smaku, że nie potrzebują wielu dodatków. Ta prosta zupa wymaga tylko kilku podstawowych składników. Trochę białego pieprzu i koperek dopełniają całości. Zupę można ugotować na delikatnym bulionie warzywnym albo na wodzie. Obie wersje są smaczne, choć ta z bulionem z oczywistych względów jest trochę bogatsza. Całkowicie wegańska i bezglutenowa – żadnej mąki ani śmietany. Lekka, zdrowa i pyszna :)
Simple white asparagus soup with white pepper and fresh dill.
Składniki (na 3-4 porcje)
Z 2 pęczki białych szparagów (ok. 1 kg)
1 l delikatnego bulionu warzywnego*
M biały pieprz do smaku
W sól
D sok z cytryny do smaku
posiekany świeży koperek (do posypania)
O duża szczypta mielonej kozieradki
Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać. Odciąć główki, przydadzą się do dekoracji. Do wrzącego bulionu wrzucić pokrojone na kawałki szparagi, gotować do miękkości (10-15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić odcięte główki, które gotują się krócej (wystarczy im 5 minut). Ja układam główki na sitku do parowania i gotuję nad zupą.
Kiedy szparagi w bulionie będą miękkie, zmiksować całość blenderem, doprawić białym pieprzem, solą, odrobiną soku z cytryny i kozieradką. Wlać porcje do talerzy, ułożyć główki szparagów, posypać świeżym koperkiem. I gotowe!
* Jeśli nie mam gotowego bulionu ani czasu by go przygotować, używam ekologicznej bezglutenowej, bezdrożdżowej kostki bulionowej. Oczywiście bez glutaminianu sodu ani innych paskudztw. Taki szybki bulion można też przygotować z warzywnego suszu.
Znajdź na stronie
akcje promocyjne (26)
babeczki i muffinki (8)
chemia w żywności (16)
chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)
ciasta kruche (12)
ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)
dania wegańskie (32)
dania wegetariańskie (36)
konkursy (4)
kremy – puddingi – budynie (2)
książkowe inspiracje (11)
lody i sorbety (2)
makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)
naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)
orientalnie (2)
pasztety/pasty/nadzienia (5)
podstawowe (3)
przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)
sałatki i surówki (2)
smażone (3)
testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)
wypieki (68)
wypieki i desery z warzywami (8) z owocami (33)
zupy (14)
Archiwum
Archiwum
Moja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagi
amarantus bez cukru bez glutenu bez jajek bez mleka bez nabiału bez proszku/sody cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana mąka migdałowa mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka ziemniaczana olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa śliwki
Warto zajrzeć
Food info
Kuchnia Edukacyjna
Kulinarna czytelnia
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/biala-zupa-szparagowa