Wykonanie
Biała zupa szparagowa / White asparagus soup

Białe
szparagi są tak pyszne i oryginalne w smaku, że nie potrzebują wielu dodatków. Ta prosta zupa wymaga tylko kilku podstawowych składników. Trochę
białego pieprzu i
koperek dopełniają całości. Zupę można ugotować na delikatnym
bulionie warzywnym albo na wodzie. Obie wersje są smaczne, choć ta z
bulionem z oczywistych względów jest trochę bogatsza. Całkowicie wegańska i bezglutenowa – żadnej
mąki ani
śmietany. Lekka, zdrowa i pyszna :)Simple white asparagus soup with white pepper and fresh dill.Składniki (na 3-4 porcje)Z 2 pęczki białych
szparagów (ok. 1 kg)1 l delikatnego
bulionu warzywnego*M
biały pieprz do smakuW
sólD
sok z cytryny do smakuposiekany świeży
koperek (do posypania)O duża szczypta mielonej
kozieradkiSzparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać. Odciąć główki, przydadzą się do dekoracji. Do wrzącego
bulionu wrzucić pokrojone na kawałki
szparagi, gotować do miękkości (10-15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić odcięte główki, które gotują się krócej (wystarczy im 5 minut). Ja układam główki na sitku do parowania i gotuję nad zupą.Kiedy
szparagi w
bulionie będą miękkie, zmiksować całość blenderem, doprawić
białym pieprzem,
solą, odrobiną
soku z cytryny i
kozieradką. Wlać porcje do talerzy, ułożyć główki
szparagów, posypać świeżym
koperkiem. I gotowe!* Jeśli nie mam gotowego
bulionu ani czasu by go przygotować, używam ekologicznej bezglutenowej, bezdrożdżowej kostki bulionowej. Oczywiście bez glutaminianu
sodu ani innych paskudztw. Taki szybki
bulion można też przygotować z
warzywnego suszu.

Znajdź na stronieakcje promocyjne (26)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy –
puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)
lody i
sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)wypieki (68)wypieki i desery z warzywami (8) z
owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)

Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)

Polub profil książki na FB

Tagi
amarantus bez
cukru bez glutenu bez
jajek bez
mleka bez
nabiału bez proszku/sody
cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob
kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana
mąka migdałowa
mąka orkiszowa
mąka ryżowa mąka ziemniaczana
olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa
śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia