Wykonanie
Zioła w kuchni służą do podnoszenia smaku potraw i wzbogacania ich aromatu. Wiele z nich zawiera cenne zestawy witamin i
soli mineralnych, które maja wpływ na zwiększenie wartości odżywczych posiłku. Jako przypraw używa się różnych części
ziół:
owoców, nasion, liści, korzeni, pędów i kory. Świeże liście, przeznaczone do spożycia, zbiera się przez cały okres wegetacji rośliny, nasiona i
owoce- całkowicie dojrzałe, korzenie- pod koniec okresu wegetacyjnego. Świeżo zebrane przechowuje się w plastikowych woreczkach w lodówce, suszone najlepiej jest trzymać w ciemnych naczyniach bez dostępu powietrza.Wybrane
zioła:1.
ROZMARYN LEKARSK I - świeży lub suszony używany do
pieczonych mięs,
dziczyzny lub ryb. Dodawany do
sosów, potraw z
ryżu i jarzyn. Składnik „ziół prowansalskich”.2.
PIETRUSZKA ZWYCZAJNA - pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Obejmuje dwa podgatunki: korzeniową i naciową. Świeżymi, posiekanymi liśćmi przyprawiane są dania warzywne, zupy,
majonezy, potrawy z jaj i
grzybów, kanapki i zimne przekąski.3. LIŚCIE
CURRY - liście rośliny
curry pochodzącej z Azji Południowo- Wschodniej. W Indiach używane do przypraw
curry i potraw wegetariańskich.4.
BAZYLIA - pochodzi z Persji Świeżą
przyprawia się
sałaty,
ogórki,
sosy pomidorowe i spaghetti. We Włoszech przyrządza się z nią
pomidory z
serem mozarella oraz
sos salsa verda. Suszoną dodaje się do duszonych jarzyn, potraw z
fasoli i do pizzy. Do potraw dodawana jest w ostatniej chwili, tuż przed końcem gotowania.5.
SZAŁWIA LEKARSKA - nazwa wywodzi się do łacińskiego słowa salvere- być w dobrym zdrowiu. Pochodzi znad Morza Śródziemnomorskiego. Świeże lub suszone liście dodaje się do farszów i
serów. Świeże smaży się w cieście naleśnikowym. Z
pietruszką,
miętą i hyzopem używane są do sporządzania
masła ziołowego, popularnego we Włoszech.6.
ESTRAGON - bylina z Azji Środkowej uprawiana w Europie i Ameryce. Ma ostry zapach i
palący smak. Świeże lub ususzone i sproszkowane liście używane są do zup,
szparagów, sałatek, omletów i marynat. Poszatkowane dodaje się do
majonezu i
musztardy. Zalane
octem winnym świeże liście dają po 10 dniach
ocet estragonowy, używany do
sosów i zup.7. POCHUTNIK UŻYTECZNY - nazywany również pandan i screwpine. Rośnie na bagnach w południowej Azji. Liści używa się jako
przyprawy w kuchni malajskiej, tajlandzkiej i indonezyjskiej, dodaje się do
ryżu i
puddingów. Świeże barwią potrawę na zielono.8.
TYMIANEK MACIERZANKA - popularne ziele obszaru śródziemnomorskiego, o mocnym aromacie. Odmiany: ogrodowa i piaskowa. Liście używane są do
bulionów, zup,
sosów, sałatek, potraw z
warzyw strączkowych, farszów i marynat. Składnik mieszanek
przyprawowych. Aromatyzuje się nim
likier benedyktyński.9.
KOLENDRA - roślina z rodziny baldaszkowatych. Pochodzi z Azji, w której jest popularną
przyprawą. Świeże liście z dolnej części
zioła dodaje się do sałatek i
sosów, nasiona używane są do dań warzywnych oraz marynowania
ogórków i
grzybów. Jest jednym z głównych składników mieszanki
curry.10.
MAJERANEK OGRODOWY - uprawiany w wielu rejonach Europy, pochodzi nad Morza Śródziemnomorskiego. Ma silny, korzenny zapach. Suszonymi liśćmi
przyprawia się potrawy z
grochu, warzyw, sosy i smażone
ziemniaki. Świeże dodawane są do zup,
jajek,
sera i pizzy.11. PALCZATKA CYTRYNOW A - trawa zwana także cytronellą, o smaku i zapachu
cytryny. Uprawiana na Malajach, Cejlonie i Antylach. Używana do aromatyzowania potraw. Składnik indonezyjskich past
przyprawowych. Posiekane łodygi dodaje się do zup, potraw duszonych i sałatek.12.
MIĘTA - występuje w kilkuset odmianach. Liści
mięty zielonej i pieprzowej używa się do popularnego w Anglii sosu mint sauce,
octów i
syropów.
Mięty okrągłolistnej- do sałatek
owocowych,
napojów, do gotowanych
młodych ziemniaków i
groszku. Służy do wyrobu creme de menthe. Suszona
mięta dzika dodawana jest do
curry, chat
masala i harissy. Z liści zaparza się
herbatę miętową.13.
KOPER OGRODOWY - pochodzi z Persji i Indii. Świeży lub ususzony dodawany jest do sałatek z
ogórków,
pomidorów i
ziemniaków, do
majonezu,
masła ziołowego, potraw z jaj i
twarogów. Przyrządza się z niego zupę i sos, używany jest do marynowania
cebuli i
ogórków.14. LEBIODKA POSPOLITA - dziki
majeranek, nazywany popularnie
oregano, roślina spokrewniona z
majerankiem ogrodowym. Suszone liście mają korzenny zapach i gorzkawy smak. Przyprawiane są nimi potrawy z
pomidorów, pizza,
cukinia, zupa ziemniaczana.