Wykonanie
Kuchnia skandynawska jest bogata w
ryby i tłuste rzeczy, ja ją nawet lubię, dzisiejszy przepis widziałam dawno temu w jakimś programie kulinarnym i zachwycił mnie szczerze mówiąc, więc zobaczcie sami i zapraszam do skorzystania.Składniki:6
ziemniakówsól i
pieprz2-3 łyżki
masła klarowanego
zioła suszone (u mnie
rozmaryn,
oregano,
majeranek)Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i obieramy, po kolei układamy na drewnianej łyżce i nacinamy cieniutko i gęsto (na łyżce, żeby nie poprzecinać), obsypujemy
solą, z
masła klarowanego i
ziół robimy glazurę i smarujemy
ziemniaki, (połową glazury) układamy
ziemniaki w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w temp. 220 st, przez 40-45 minut, następnie smarujemy je drugi raz glazurą i pieczemy jeszcze 30-40 minut (uważajcie na spód
ziemniaków w zasadzie można obniżyć temperaturę pieczenia do 170-180 st. i uzbroić się w cierpliwość). Podajemy z sosem
śledziowym,
czosnkowym lub tzatziki. Smacznego