Wykonanie
Lubimy frytki. A najbardziej mój Junior za nimi wprost szaleje. Czasami kupuje gotowe ze sklepu, zamrożone, ale coraz częściej robię własne, lżejsze i zdrowsze.Potrzebujemy tylko
ziemniaki, troszkę
oleju, świeże
zioła i
sól. No i piekarnik. Ja podałam z dipem
czosnkowym Prymat. Wyszło pysznie, no i Junior bardzo zadowolony :-) a to najważniejsze.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
ziemniaków- świeże
zioła -
rozmaryn i
oregano- 1 łyżeczka
soli - płaska i mała- 2 łyżki
oleju- opakowanie dipu
czosnkowego Prymat-
pieprz do smakuWykonanie:
Ziemniaki myjemy, nie obieramy ze skórki (jak ktoś woli obrane to obiera). Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia,
ziemniaki kroimy w kształt frytek, jak ktoś ma specjalną krajalnicę do frytek to super. Układamy je na blaszce, polewamy
olejem, posypujemy
solą i
pieprzem, posiekanymi świeżymi
ziołami i zapiekamy w piekarniku - grzanie góra-dół przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przez 5 minut z funkcją termoobieg.Podajemy z dipem - u mnie
czosnkowy Prymat, wymieszałam gotową mieszankę z
jogurtem naturalnym.Smacznego :-)