Wykonanie
Przepis podejrzałam podczas oglądania programu z udziałem Jamiego Olivera. Sam sposób przygotowania ziemniaczków jest bardzo prosty a efekt zaskakujący- są mięciutkie w środku i ładnie zrumienione z zewnątrz.Kto raz ich spróbuje...u mnie zagościły na stałe :)
Składniki:
ziemniaki,
olej rzepakowy,ulubione
zioła (u mnie
rozmaryn,
tymianek),kilka ząbków
czosnku,
sól,
pieprz do smaku,
Ziemniaki obierz - jeżeli są duże pokrój na kawałki podobnej wielkości. Ugotuj je z dodatkiem
soli do miękkości * .Ostudzone
ziemniaki przełóż do brytfanki, dodaj ulubione
zioła, oprósz
solą i
pieprzem, następnie polej
olejem-tak aby
ziemniaki były nim oblepione. Wszystko dokładnie wymieszaj.Tłuczkiem do
ziemniaków, delikatnie ugnieć
ziemniaki, aby popękały.
Ziemniaki piecz, aż do zrumienienia czyli ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C* można też wykorzystać
ziemniaki z poprzedniego dnia