Wykonanie
Frytki - uwielbiane przez dzieci i nie tylko, kaloryczne, tłuste i niezdrowe. Za to jeśli przygotujemy je w domu, upieczemy w piekarniku będą zdrową i smaczną przekąską lub dodatkiem obiadowym. Moja propozycja to frytki
selerowe. Uwielbiam je, jak raz spróbujesz to się zakochasz! Są lekko słodkawe i delikatne w smaku. W 100g
selera jest 21kcal, więc pół kilogramowy
seler ma tylko 105kcal, z dwoma łyżkami
oleju rzepakowego to 281kcal.
1 spory
seler2 łyżki
oleju rzepakowegozioła (
tymianek,
rozmaryn)
sól,
pieprzSelera obrać i pokroić w plastry, a następnie w słupki. Wrzucić do miski, frytki wymieszać z
olejem,
ziołami,
solą i
pieprzem. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30-40 minut w 200 stopniach do zarumienienia.