Wykonanie
Dziś zaczynamy wrzesień a więc szkoły i przedszkola. A jak te dwie instytucje to często , gęsto problem z czym zrobić kanapki. Moja propozycja dzisiejsza jest niezwykle zdrowa ( gęsina jest najchudszym i najzdrowszym drobiem na rynku) ale i teraz jest sezon na to
mięso więc polecam wypróbować :) Polecam także odchudzającym się osobom wypróbowanie przepisu bo gdzie znajdziecie chudsze i zdrowsze mięso? Zapraszam serdecznie :)- 5-6 ząbków
czosnku- 3 gałązki
rozmarynu-
olej,
pieprz ,
sól do smakuPierś myjemy i oddzielamy od kości. Zostawcie skórę. Dzięki temu pierś nie będzie sucha po upieczeniu a wy uzyskacie pyszny smalczyk, który jest świetny do smażenia.4 ząbki
czosnku rozcieramy z 2 łyżkami
oleju,
rozmarynem,
solą i
pieprzem a następnie dokładnie nacieramy nią
mięso. Wkładamy do lodówki , przykryte folią spożywczą na co najmniej 24 godziny . Po 12 godzinach odwracamy. Im dłużej się marynuje tym lepiej. Po marynowaniu skórę delikatnie nacinamy w krateczkę a w środek wkładamy pokrojone resztki ząbki
czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy ok 40min . Wszystko zależy od wagi
mięsa im więcej waży tym dłużej trzeba piec.