Wykonanie
Ziemniaki te pochodzą z Szwecji gdzie ponad 200 lat temu podano je w szwedzkiej restauracji Hasselbacken, bardzo szybko zyskały popularność również w innych krajach, gdzie do dnia dzisiejszego są przyrządzane, głownie dlatego, że są bardzo łatwe w przygotowaniu, kosztują niewiele a wyglądają bardzo efektownie, dlatego gdy znajomi wpadną z niespodziewaną wizytą wystarczy 20 minut by zaprezentować im
ziemniaki w znacznie innej odsłonie.
Składniki:- 7
ziemniaków średniej wielkości- 3 łyżki
oleju-
sól,
pieprz- gotowa
przyprawa do ziemniaków lub ulubione
zioła (
papryka,
czosnek,
cebula,
rozmaryn)Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować ( nie obierać) i ponacinać na cienki 2-3 mm paki należy uważać by nie przeciąć
ziemniaków na pół, polać
olejem i
przyprawami i wstawić na ok 20-25 minut ( w zależności od wielkości
ziemniaków) do rozgrzanego do ok 200 stopni piekarnika.