ßßß Cookit - przepis na Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II /

Minestrone di verdure czyli włoska zupa jarzynowa / II /

nazwa

Wykonanie

Jest to moja ulubiona zupa, która towarzyszy mi przez cały rok w różnych wariantach.
Popularna, włoska zupa jarzynowa jest nie tylko smaczna, ale idealna wprost dla osób, które dbają o zgrabną sylwetkę . Taka zupa nie tuczy!
Dzisiejszą , bardzo prostą i zupkę przygotowałam ze świeżych warzyw.
Również w okresie jesienno- zimowym ,kiedy już brak świezych warzyw nie rozstaję się z nią ,a korzystam z gotowych, mrożonych mieszanek warzywnych ZOBACZ / we Włoszech mieszanki te są bardzo dobre i produkowane w różnych wersjach/
Składniki : /4 porcje/
1-2 marchewki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
mały kawałek pora
1 mała cukinia
1 łodyżka selera naciowego
2-3 ziemniaki
½ puszki białej fasoli
1-2 świeże pomidory
garść fasolki szparagowej
1/2 szklanki zielonego groszku
1/2 szklanki makaronu muszelki/drobny/
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki oregano
listek laurowy
natka pietruszki
świeża bazylia
sól i pieprz do smaku
starty ser parmezan do posypania
Wykonanie:
-Wszystkie warzywa umyć, obrać/ z pomidorów usunąć skórkę i nasiona/ i pokroić w kostkę.
-W rondelku przeznaczonym do gotowania zupy rozgrzać oliwę.
-Na rozgrzana oliwę wrzucić cebulę, por, posiekany czosnek , krótko podsmażyć, podlać odrobiną wody.
-Dodać marchewkę, seler i ziemniaki.
-Mieszając dusić przez chwilkę wszystkie warzywa.
-Wlać ok. 5 szklanek wody / lub bulionu warzywnego/ i zagotować. Ilość wody zależy od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać.
-Dodać groszek i fasolkę szparagową i pomidory,cukinię i zioła.
-Po ok.15 minutach wrzucić makaron i gotować jeszcze ok.8-10 min.
-Fasolę odcedzić z zalewy dodać do zupy parę minut przed końcem gotowania.
-Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Dodać posiekaną pietruszkę i bazylię.
-Na talerzu posypać obficie startym parmezanem.
* do gotujących się warzyw można dodać garść świeżego szpinaku
Jesli do zupy zamiast makaronu dodamy ugotowane pierożki tortellini np. ze szpinakiem i ricottą otrzymamy całkiem nową zupę.
Choć w smaku są do siebie podobne , sposób przygotowania również identyczny , to wizualnie nieco róznią sie od siebie. Obie smakują jednak wyśmienicie.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/04/minestrone-di-verdure-czyli-woska-zupa.html