Wykonanie
Jest to moja ulubiona zupa, która towarzyszy mi przez cały rok w różnych wariantach.Popularna, włoska zupa jarzynowa jest nie tylko smaczna, ale idealna wprost dla osób, które dbają o zgrabną sylwetkę . Taka zupa nie tuczy!Dzisiejszą , bardzo prostą i zupkę przygotowałam ze świeżych warzyw.Również w okresie jesienno- zimowym ,kiedy już brak świezych warzyw nie rozstaję się z nią ,a korzystam z gotowych,
mrożonych mieszanek warzywnych ZOBACZ / we Włoszech mieszanki te są bardzo dobre i produkowane w różnych wersjach/
Składniki : /4 porcje/
1-2
marchewki1/2
cebuli1 ząbek
czosnkumały kawałek
pora1 mała
cukinia1 łodyżka
selera naciowego2-3
ziemniaki½ puszki
białej fasoli1-2 świeże
pomidorygarść
fasolki szparagowej1/2 szklanki
zielonego groszku1/2 szklanki
makaronu muszelki/drobny/3 łyżki
oliwy z oliwek1/4 łyżeczki
tymianku1/4 łyżeczki
oreganolistek laurowynatka pietruszkiświeża
bazyliasól i
pieprz do smaku
starty ser parmezan do posypaniaWykonanie:-Wszystkie warzywa umyć, obrać/ z
pomidorów usunąć skórkę i nasiona/ i pokroić w kostkę.-W rondelku przeznaczonym do gotowania zupy rozgrzać
oliwę.-Na rozgrzana
oliwę wrzucić
cebulę,
por, posiekany
czosnek , krótko podsmażyć, podlać odrobiną
wody.-Dodać
marchewkę,
seler i
ziemniaki.-Mieszając dusić przez chwilkę wszystkie warzywa.-Wlać ok. 5 szklanek
wody / lub
bulionu warzywnego/ i zagotować. Ilość
wody zależy od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać.-Dodać
groszek i
fasolkę szparagową i
pomidory,
cukinię i
zioła.-Po ok.15 minutach wrzucić
makaron i gotować jeszcze ok.8-10 min.-
Fasolę odcedzić z zalewy dodać do zupy parę minut przed końcem gotowania.-Zupę doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Dodać posiekaną
pietruszkę i
bazylię.-Na talerzu posypać obficie startym
parmezanem.* do gotujących się warzyw można dodać garść
świeżego szpinakuJesli do zupy zamiast
makaronu dodamy ugotowane pierożki tortellini np. ze
szpinakiem i
ricottą otrzymamy całkiem nową zupę.Choć w smaku są do siebie podobne , sposób przygotowania również identyczny , to wizualnie nieco róznią sie od siebie. Obie smakują jednak wyśmienicie.