ßßß
Jest to moja ulubiona zupa, która towarzyszy mi przez cały rok w różnych wariantach.Popularna, włoska zupa jarzynowa jest nie tylko smaczna, ale idealna wprost dla osób, które dbają o zgrabną sylwetkę . Taka zupa nie tuczy!Dzisiejszą , bardzo prostą i zupkę przygotowałam ze świeżych warzyw.Również w okresie jesienno- zimowym ,kiedy już brak świezych warzyw nie rozstaję się z nią ,a korzystam z gotowych, mrożonych mieszanek warzywnych ZOBACZ / we Włoszech mieszanki te są bardzo dobre i produkowane w różnych wersjach/
Składniki : /4 porcje/
1-2 marchewki1/2 cebuli1 ząbek czosnkumały kawałek pora1 mała cukinia1 łodyżka selera naciowego2-3 ziemniaki½ puszki białej fasoli1-2 świeże pomidorygarść fasolki szparagowej1/2 szklanki zielonego groszku1/2 szklanki makaronu muszelki/drobny/3 łyżki oliwy z oliwek1/4 łyżeczki tymianku1/4 łyżeczki oreganolistek laurowynatka pietruszkiświeża bazyliasól i pieprz do smakustarty ser parmezan do posypaniaWykonanie:-Wszystkie warzywa umyć, obrać/ z pomidorów usunąć skórkę i nasiona/ i pokroić w kostkę.-W rondelku przeznaczonym do gotowania zupy rozgrzać oliwę.-Na rozgrzana oliwę wrzucić cebulę, por, posiekany czosnek , krótko podsmażyć, podlać odrobiną wody.-Dodać marchewkę, seler i ziemniaki.-Mieszając dusić przez chwilkę wszystkie warzywa.-Wlać ok. 5 szklanek wody / lub bulionu warzywnego/ i zagotować. Ilość wody zależy od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać.-Dodać groszek i fasolkę szparagową i pomidory,cukinię i zioła.-Po ok.15 minutach wrzucić makaron i gotować jeszcze ok.8-10 min.-Fasolę odcedzić z zalewy dodać do zupy parę minut przed końcem gotowania.-Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.-Dodać posiekaną pietruszkę i bazylię.-Na talerzu posypać obficie startym parmezanem.* do gotujących się warzyw można dodać garść świeżego szpinaku
Jesli do zupy zamiast makaronu dodamy ugotowane pierożki tortellini np. ze szpinakiem i ricottą otrzymamy całkiem nową zupę.Choć w smaku są do siebie podobne , sposób przygotowania również identyczny , to wizualnie nieco róznią sie od siebie. Obie smakują jednak wyśmienicie.