ßßß
Smaczna, włoska zupa wielowarzywna czyli minestrone to bogactwowartości odżywczych, błonnika i smaku....Prawdziwą włoską minestrone może ugotować każdy i choć wszystkie będą się nieco od siebie różniły śmiało moż na ja nazwać minestrone. Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania,ale trzeba mieć w zasięgu sporo świeżych warzyw /część można zastąpić mrożonymi/ , oliwę i makaron lub ryż oraz parmezan do posypania. Zupę można doprawić w/g własnych upodobań, ale przyprawy są niezmiernie ważne ,ponieważ dzięki nim zupa osiąga niepowtarzalny aromat......
Składniki: /4 porcje/1,7 l bulionu warzywnego100 g ryżu100 g fasoli białej /wcześniej namoczona lub z puszki/1 mała cukinia3 ziemniaki1 marchew100 g fasolki szparagowej/ świeża lub mrożona/kawałek selera naciowegokawałek pora400 g obranej dyni2 pomidorki0,5 cebuliząbek czosnkutymianek, bazylia,majeranek ,papryka słodka do smaku2 łyżki oliwy z oliwek2-3 łyżki parmezanu do posypaniapieprz i sól do smakuoliwa z oliwek do dekoracji..... ...w zależności od pory roku fasolę świeżą można zastąpić konserwową lub mrożoną,fasolkę szparagową świeżą zastępujemy mrożoną, pomidor przecierem itd.........Wykonanie:
-Cukinię, pomidory, fasolkę szparagową , fasolę umyć .-M archew, ziemniaki, dynię obrać.-Warzywa pokroić w drobną kostkę.-Umyty szpinak pokroić w paski.-Zagotować bulion warzywny , zalać nim warzywa i zagotować.-Dodać przyprawy i gotować ok.10-15 minut.-Cebulę , pora i dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek.-Połączyć z gotującymi się warzywami , wsypać również ryż i kontynuować gotowanie ok.15 minut.-Pod koniec gotowania dodać pietruszkę, doprawić do smaku .-Ugotowana zupę przelać do miseczek, posypać świeżo startym serem i skropić świeżą oliwą.
Zupę doprawiłam do smaku czarną solą...........