ßßß Cookit - przepis na Prowansalska zupa z sosem pistou

Prowansalska zupa z sosem pistou

nazwa

Wykonanie

Ta zupa bardzo przypomina mi włoskie minestrone i bazyliowe pesto, ale tym razem to danie inspirowane kuchnią francuską. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo, która przedstawia klasyczne czaso – i pracochłonne dania w prostszej wersji. Zupa jest daniem uniwersalnym – doskonała wiosną i latem, kiedy na straganach bogactwo świeżych warzyw, ale równie dobrze sprawdzi się jesienią i zimą jako pyszna i pożywna potrawa jednogarnkowa (w końcu od czego mamy mrożonki).
Składniki
Zupa:
Oliwa
2 cebule
Cukinia
4 ząbki czosnku
Gałązka tymianku
2 liście laurowe
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 marchewki
200g fasolki szparagowej
400g białej fasoli z puszki
Sól, cukier, pieprz
100g drobnego makaronu
200g zielonego groszku
Pistou:
Pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
Przygotowanie
Posiekaj cebulę, marchewki i cukinie pokrój w kostkę.
Zagotuj wodę w czajniku.
W dużym garnku podgrzej trochę oliwy, dodaj cebulę i sprasowany czosnek.
Smaż na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli.
Dodaj listki tymianku, liście laurowe, przecier pomidorowy, marchew i cukinię.
Duś wszystko 15-20 minut, aż warzywa będą al dente.
Wlej 2l wrzątku, dodaj fasolkę szparagową i odsączoną fasolę z puszki.
Kiedy zupa zacznie wrzeć, dodaj groszek i makaron.
Gotuj około 10 minut, dopraw do smaku.
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Gotową zupę podawaj z niewielką porcją pistou.
Smacznego!
Zobacz także:
Wiosenna zupa jarzynowa z młodym szpinakiem
Wiosenne minestrone z botwinką
Zielone minestrone z tortelloni
Źródło:http://mammadeli.com/2013/08/02/prowansalska-zupa-z-sosem-pistou