ßßß







SkładnikiZupa:Oliwa2 cebuleCukinia4 ząbki czosnkuGałązka tymianku2 liście laurowe4 łyżki przecieru pomidorowego2 marchewki200g fasolki szparagowej400g białej fasoli z puszkiSól, cukier, pieprz100g drobnego makaronu200g zielonego groszkuPistou:Pęczek bazylii3 ząbki czosnku4 łyżki oliwyPrzygotowaniePosiekaj cebulę, marchewki i cukinie pokrój w kostkę.Zagotuj wodę w czajniku.W dużym garnku podgrzej trochę oliwy, dodaj cebulę i sprasowany czosnek.Smaż na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli.Dodaj listki tymianku, liście laurowe, przecier pomidorowy, marchew i cukinię.Duś wszystko 15-20 minut, aż warzywa będą al dente.Wlej 2l wrzątku, dodaj fasolkę szparagową i odsączoną fasolę z puszki.Kiedy zupa zacznie wrzeć, dodaj groszek i makaron.Gotuj około 10 minut, dopraw do smaku.Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.Gotową zupę podawaj z niewielką porcją pistou.Smacznego!Zobacz także:Wiosenna zupa jarzynowa z młodym szpinakiemWiosenne minestrone z botwinkąZielone minestrone z tortelloni