ßßß
Po zrobieniu testu na nietolerancję,okazało się, że muszę wyeliminować mleko krowie na kilka miesięcy. Zaczęłam czytać na ten temat, aby dowiedzieć się jakie są jego zamienniki. Być może komuś z Was informacje te również się przydadzą.Czy są wśród Was osoby, które nie mogą spożywać mleka krowiego i jego produktów?Jeśli macie jeszcze jakieś istotne informacje, o których nie wspomniałam, napiszcie proszę w komentarzu." Mleko krowie i jego przetwory są najczęstszym alergenem, który powoduje uczulenie u dzieci i dorosłych. U niektórych osób występuje inny problem – nietolerancja laktozy – cukru mlecznego.W przypadku alergii na mleko oraz nietolerancji laktozy, konieczne jest zastosowanie diety eliminacyjnej, wyłączającej mleko i jego przetwory pod każdą postacią.Trzeba pamiętać, że produkty mleczne mogą się znajdować w gotowych wyrobach i potrawac h, nawet tam, gdzie się ich nie spodziewamy (np. w wędlinach, lekach). Musimy zatem dokładnie czytać etykiety kupowanych artykułów spożywczych, suplementów diety i leków.Eliminując mleko i produkty mleczne najbardziej obawiamy się niedoborów wapnia.Wapń jest ważnym składnikiem budulcowym kości i zębów. Pełni on także inne, ważne dla organizmu funkcje (bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych, krzepnięciu krwi, reguluje rytm serca, skurcz mięśni, łagodzi objawy alergii itd.). Warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyny czynnik zapewniający nam zdrowe kości. Potrzebujemy również innych składników mineralnych i witamin.Oprócz wapnia, ważne są też : magnez, fosfor (w odpowiedniej ilości), cynk, krzem, bor, potas, mangan oraz witaminy: A, D, K, witaminy z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy i wit. B12) oraz witamina C. Zielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce i ryby są ich bogatym źródłem (w tym również wapnia).Przy prawidłowo zbilansowanej, różnorodnej diecie, uwzględniającej odpowiednie zamienniki mleka, nie powinno być problemu z dostarczeniem tych składników."Jakie jest zapotrzebowanie na wapń?"Problem może się pojawić wtedy, kiedy u pacjentów występuje alergia na wiele pokarmów. Trzeba wtedy rozważyć suplementację wapniem i innymi składnikami mineralnymi, ponieważ usunięcie wielu produktów i w konsekwencji niedobory, dodatkowo bardziej osłabiają organizm i pogarszają objawy."Musimy pamiętać, aby dieta, w której nie ma żadnych przetworów mlecznych, zawierała różne produkty zawierające wapń i inne składniki odżywcze, abyśmy mieli zdrowe kości i zęby, a nasz cały organizm właściwie funkcjonował."Nieprawidłowy sposób żywienia i styl życia ma znaczny wpływ na stan naszych kości.Niekorzystne czynniki powodujące utratę wapnia i innych składników przez organizm to:nikotyna,alkohol,nadmiar cukru i słodyczy,nadmiar soli,zbyt wiele białka w diecie (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego),napoje gazowane i zawierające kofeinę,produkty mięsne, zwłaszcza wędliny,zupy z torebki,niektóre leki (np. przeciwpadaczkowe, przeciwdepresyjne, sterydowe, leki neutralizujące kwasy żołądkowe zawierające glin- np. Alugastrin)Zawartość wapnia w mleku krowim, kozim i mlekach roślinnych wzbogacanych wapniem:mleko krowie 2% – 120mg/100gmleko kozie – 130mg/100gnapój sojowy naturalny z wapniem – 120mg/100mlnapój ryżowy z wapniem – 120mg/100mlnapój migdałowy z wapniem – 120mg/100ml"Zachęcam do przygotowania domowego mleka roślinnego - wychodzi o wiele taniej, niż to zakupione w sklepie. Dodajemy go do wszystkich potraw, zamiast mleka krowiego (osobiście najbardziej lubię je w różnych koktajlach)."Inne źródła wapnia:(zawartość w 100g produktu)mak niebieski 1266 mgwodorosty Wakame Bio 693mgwodorosty Kombu Bio 678mgwodorosty Nori płatki Bio 359mgsardynka w oleju 330mgmąka sojowa pełnotłusta 269mgsardynka w pomidorach 250mgamarantus, nasiona 248mgmigdały 239mgtofu marynowane 220mgfigi suszone 203mglen, nasiona 195 mgpietruszka, liście 193mgpopping z amarantusa 188mgorzechy laskowe 186mgfasola biała sucha 163mgjarmuż 157mgżółtko jaja 147mgmorele suszone 139mgorzechy pistacjowe 135mgsłonecznik, nasiona 131mgsezam, nasiona 114mgboćwina 97mgszczypiorek 97mgszpinak 93mgorzechy włoskie 87mgrodzynki 78mgkapusta włoska 77mgśliwki suszone z pestką 72mgmusli z rodzynkami i orzechami 71mgdaktyle suszone 70mgkapusta biała 67mgsoja, kiełki 67mgdynia 66mgchleb żytni pełnoziarnisty 66mgfasola szparagowa 65mgoliwki zielone marynowane 61mgbób 60mgorzechy arachidowe 58mgbrukselka 57mggroch, nasiona suche 57mgbrokuły 48mgjaja całe 47mgquinoa (komosa ryżowa) 47mgmąka żytnia typ 2000 37mgmąka pszenna typ 1850 34mgryż brązowy 32mgkasza gryczana 25mgchleb Graham 22mgkasza jęczmienna 20mgkasza manna 17mgkasza jaglana 10mgryż biały 10mg"źródło: alergiapokarmowa.pl(za zgodą autora)