Wykonanie
Składniki:*na marynatę- 2 podwójne
filety z kurczaka- 1 łyżka
curry- 1 łyżka
sosu sojowego- szczypta
cynamonu- 1/2 łyżeczki startego
imbiru- 2 ząbki zmiażdżonego
czosnku- szczypta
gałki muszkatołowej- szczypta
słodkiej papryki- szczypta
ostrej papryki- 1 łyżeczka łagodnej
musztardy- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1 łyżka
oliwy z oliwek- sok wyciśnięty z 1/2
cytryny- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej-
sól*dodatkowo- 1
cebula- 4 połówki
brzoskwiń z puszki- 1 puszka
ananasa- 1 słoik marynowanej
papryki- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1,5 łyżki
miodu- 100g
selera konserwowanego- 4 łyżki
octu balsamicznego- 1 łyżka
słodkiej papryki- 200ml
śmietany słodkiej 18%- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżeczka startego
imbiru- 1 łyżka
curry- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę, oprócz
mąki i
soli mieszamy, następnie łączymy z
kurczakiem i odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie
mięso solimy, oprószamy
mąką i smażymy na rozgrzanym
oleju, odstawiamy na bok.2.
Cebulę siekamy, podsmażamy, zalewamy ją
octem, dodajemy
miód,
cynamon, gałkę,
imbir,
curry,
słodką paprykę, chwilę smażymy. Następnie wlewamy
pomidory, wrzucamy pokrojone w kostkę
brzoskwinie,
paprykę,
ananasa oraz
seler, zalewamy
śmietaną i 1 szklanką
wody, gotujemy 10-15 min. Na końcu wrzucamy wcześniej podsmażone
mięso, przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem, chwilę gotujemy.3. Gotowy sos podajmy z
ryżem.Inspiracja:obados-na-obiados