Wykonanie
To już ostatni dzwonek, jeżeli ten sos chcemy zrobić w większej ilości do słoików. Z podanej niżej ilości składników otrzymujemy 3 - 4 litry dość gęstego pysznego sosu. Ale można też zmniejszając proporcjonalnie ilości składników zrobić na teraz, na bieżące zużycie.
Sos słodko-kwaśny warto jednakże zrobić do słoików, aby później dodając do niego np. podsmażone
mięso z kurczaka uzyskać ekspresowe danie obiadowe. Wspaniale smakuje podany z
ryżem również w wersji bez dodatku
mięsa. Polecam :)

Składniki :3 kg
pomidorów1 kg
cebuli1 kg
papryki kolorowej1 puszka
kukurydzy (340g)1 puszka
ananasów (netto 340g)2-3 łyżki
musztardy (np. sarepskiej)1 łyżka
soli½ szklanki soku z 2-3
cytryn1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej¼ - ½ łyżeczki
papryki ostrej mielonej½ łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego1-2 duże ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę (6-10g)1-2 łyżki
oliwy (
oleju)5 łyżek
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie :
Pomidory myjemy, nacinamy, sparzamy wrzątkiem i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka ( posiekałam w rozdrabniaczu).Do dużego rondla dajemy
pomidory,
cebulę, łyżkę
soli i gotujemy bez pokrywki 60 - 80 minut od czasu do czasu mieszając drewnianą
łopatką i szurając po dnie, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu warzyw.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Ananasy odcedzamy z
syropu i również kroimy w kostkę. Oba składniki dajemy do gotujących się
pomidorów z
cebulą i gotujemy jeszcze 30 - 40 minut, od czasu do czasu mieszając.W czasie gotowania dajemy pozostałe składniki:
musztardę,
oliwę,
sok z cytryny,
czosnek,
cukier,
pieprz, obie
papryki mielone i ewentualnie
sól do smaku. Pod koniec gotowania wlewamy zawiesinę
mąki ziemniaczanej w
syropie z
ananasów, dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 25 minut. Po całkowitym przestudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce.


Polecam również :