ßßß Cookit - przepis na SOS SŁODKO-KWAŚNY do słoików i na teraz

SOS SŁODKO-KWAŚNY do słoików i na teraz

nazwa

Wykonanie

To już ostatni dzwonek, jeżeli ten sos chcemy zrobić w większej ilości do słoików. Z podanej niżej ilości składników otrzymujemy 3 - 4 litry dość gęstego pysznego sosu. Ale można też zmniejszając proporcjonalnie ilości składników zrobić na teraz, na bieżące zużycie.
Sos słodko-kwaśny warto jednakże zrobić do słoików, aby później dodając do niego np. podsmażone mięso z kurczaka uzyskać ekspresowe danie obiadowe. Wspaniale smakuje podany z ryżem również w wersji bez dodatku mięsa. Polecam :)
Składniki :
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg papryki kolorowej
1 puszka kukurydzy (340g)
1 puszka ananasów (netto 340g)
2-3 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
1 łyżka soli
½ szklanki soku z 2-3 cytryn
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1-2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (6-10g)
1-2 łyżki oliwy (oleju)
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie :
Pomidory myjemy, nacinamy, sparzamy wrzątkiem i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka ( posiekałam w rozdrabniaczu).
Do dużego rondla dajemy pomidory, cebulę, łyżkę soli i gotujemy bez pokrywki 60 - 80 minut od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką i szurając po dnie, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu warzyw.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ananasy odcedzamy z syropu i również kroimy w kostkę. Oba składniki dajemy do gotujących się pomidorów z cebulą i gotujemy jeszcze 30 - 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
W czasie gotowania dajemy pozostałe składniki: musztardę, oliwę, sok z cytryny, czosnek, cukier, pieprz, obie papryki mielone i ewentualnie sól do smaku. Pod koniec gotowania wlewamy zawiesinę mąki ziemniaczanej w syropie z ananasów, dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.
Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 25 minut. Po całkowitym przestudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/10/SOS-SLODKO-KWASNY-do-sloikow-i-na-teraz.html