Wykonanie
Pyszny! Sto
razy lepszy niż kupny
sos słodko-kwaśny - soczyste
pomidory,
cebula,
papryka,
marchew,
ananasy i
kukurydza tworzą smaczne i aromatyczne połączenie, idealne do
ryżu czy
makaronu -
solo lub z kawałkami usmażonego
mięska. Wystarczy otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem lata o każdej
porze roku :)

SKŁADNIKI: (mi wyszło 4 większe słoiki-na zdjęciu obok warzyw i 7 mniejszych-dżemówek)3 kg
pomidorów1 kg
cebuli1 kg
papryki1 puszka
ananasów1 puszka
kukurydzy5-6
marchewek1 łyżka
soliDodatkowo:3-4 ząbki
czosnku1 szkl
cukru2 łyżki
musztardy50-100 ml
octu (ja dałam 50 ml)1 łyżka
ostrej papryki2 łyżki
słodkiej papryki2 łyżki
mąki ziemniaczanejsok z puszki
ananasów1.
Pomidory zanurzać na chwilę we wrzątku i obierać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne (odłożyć je do rondelka razem z odkrojonymi korzonkami itp), a miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużego garnka, posolić i wstawić na gaz. Odstawione w rondelku gniazda nasienne zagotować, po czym przetrzeć je przez sito do reszty
pomidorów.2.
Cebulę pokroić w piórka,
marchewkę w półplasterki i dodać do
pomidorów. Gotować razem ok 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paseczki
paprykę i gotować jeszcze ok 10-15 minut.3.
Ananasy pokroić w kawałki i razem z
kukurydzą dodać do garnka, zagotować. Dodać
cukier,
ocet,
musztardę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przyprawy oraz
mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z
sokiem z puszki
ananasów. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przełożyć do wyparzonych, suchych słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 10-15 minut.
