ßßß Cookit - przepis na Sos słodko-kwaśny do słoików

Sos słodko-kwaśny do słoików

nazwa

Wykonanie

Pyszny! Sto razy lepszy niż kupny sos słodko-kwaśny - soczyste pomidory, cebula, papryka, marchew, ananasy i kukurydza tworzą smaczne i aromatyczne połączenie, idealne do ryżu czy makaronu - solo lub z kawałkami usmażonego mięska. Wystarczy otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem lata o każdej porze roku :)
SKŁADNIKI: (mi wyszło 4 większe słoiki-na zdjęciu obok warzyw i 7 mniejszych-dżemówek)
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg papryki
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
5-6 marchewek
1 łyżka soli
Dodatkowo:
3-4 ząbki czosnku
1 szkl cukru
2 łyżki musztardy
50-100 ml octu (ja dałam 50 ml)
1 łyżka ostrej papryki
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z puszki ananasów
1. Pomidory zanurzać na chwilę we wrzątku i obierać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne (odłożyć je do rondelka razem z odkrojonymi korzonkami itp), a miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużego garnka, posolić i wstawić na gaz. Odstawione w rondelku gniazda nasienne zagotować, po czym przetrzeć je przez sito do reszty pomidorów.
2. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w półplasterki i dodać do pomidorów. Gotować razem ok 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paseczki paprykę i gotować jeszcze ok 10-15 minut.
3. Ananasy pokroić w kawałki i razem z kukurydzą dodać do garnka, zagotować. Dodać cukier, ocet, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z sokiem z puszki ananasów. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przełożyć do wyparzonych, suchych słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 10-15 minut.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/09/sos-sodko-kwasny-do-soikow.html