Wykonanie
Składniki4 - 8 porcji1 łyżka
oliwy1
cebula, pokrojona w kosteczkę2 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżeczka
przyprawy chilli w proszku1 łyżeczka
kminu rzymskiego (kuminu) w proszku1 łyżeczka
suszonego oregano500 g mielonej
wołowiny (np. gulaszowej,
antrykotu)100 g
chudego boczku (np. pancetty), najlepiej zmielonego razem z
mięsem1 łyżka ciemnego
sosu sojowego1 łyżeczka
cukru2/3 puszki obranych
pomidorów z
sosem pomidorowymopcjonalnie 6 kawałków
suszonych pomidorów1/2 puszki
czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanejokoło 100 ml wrzącego
bulionu np. wołowego lub
wodyoraz:4 duże
czerwone paprykioliwa extra verginePrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Papryki opłukać i osuszyć, dłonią wyjąć pestki (niekoniecznie bardzo dokładnie). Każdą
paprykę przekroić na pół, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia rozcięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać
oliwę i zeszklić
cebulę, dodać
czosnek,
chilli,
kmin rzymski i
oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną
wołowinę i
boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.Gdy całe
mięso będzie już wysmażone doprawić je
sosem sojowym i
cukrem. Następnie dodać
pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki
pomidorów rozdrobnić drewnianą
łopatką). Doprawić
pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą
soli.Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojone
suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną
fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym
bulionem lub
wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.Upieczone
papryki napełnić farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez 10 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez około 10 minut. Wierzch
papryk można posmarować
oliwą lub
olejem z
suszonych pomidorów aby nie wydawał się suchy.Podawać z dodatkiem kwaśnej
śmietany i guacamole, posypując
kolendrą. Podawać cząstkami
limonki z
chipsami z tortilli. Jeśli
papryki i
mięso ostygły (bo były robione kilka godzin wcześniej), można dodać dodatkowe 10 minut zapiekania pod folią.Propozycja podania400 g gęstej, kwaśnej
śmietany +
sól +
sok z limonkiguacamole: 2
awokado zmiksowane z 1 ząbkiem
czosnku,
sól i
pieprz, 1 łyżką
oliwy extra vergine, 1 łyżką
soku z limonki lub
cytryny, 1 łyżka listków
kolendry, 1/3 łyżeczki
kminu rzymskiego
chipsy z tortilli : placki tortilli pszennych pokroić nożyczkami na trójkąty (jak pizzę) i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia. Piec przez około 10 minut (po 5 minut z każdej strony) w 180 stopniach.świeża
kolendra i cząstki
limonki