ßßß Cookit - przepis na Papryki faszerowane chili con carne

Papryki faszerowane chili con carne

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 - 8 porcji
1 łyżka oliwy
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
100 g chudego boczku (np. pancetty), najlepiej zmielonego razem z mięsem
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
opcjonalnie 6 kawałków suszonych pomidorów
1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
około 100 ml wrzącego bulionu np. wołowego lub wody
oraz:
4 duże czerwone papryki
oliwa extra vergine
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papryki opłukać i osuszyć, dłonią wyjąć pestki (niekoniecznie bardzo dokładnie). Każdą paprykę przekroić na pół, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia rozcięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.
Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojone suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
Upieczone papryki napełnić farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez 10 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez około 10 minut. Wierzch papryk można posmarować oliwą lub olejem z suszonych pomidorów aby nie wydawał się suchy.
Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany i guacamole, posypując kolendrą. Podawać cząstkami limonki z chipsami z tortilli. Jeśli papryki i mięso ostygły (bo były robione kilka godzin wcześniej), można dodać dodatkowe 10 minut zapiekania pod folią.
Propozycja podania
400 g gęstej, kwaśnej śmietany + sól + sok z limonki
guacamole: 2 awokado zmiksowane z 1 ząbkiem czosnku, sól i pieprz, 1 łyżką oliwy extra vergine, 1 łyżką soku z limonki lub cytryny, 1 łyżka listków kolendry, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
chipsy z tortilli : placki tortilli pszennych pokroić nożyczkami na trójkąty (jak pizzę) i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia. Piec przez około 10 minut (po 5 minut z każdej strony) w 180 stopniach.
świeża kolendra i cząstki limonki
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_meksykanska/chili_con_carne_w_paprykach/przepis.html