Wykonanie
Share the post "Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup"Dziś przedstawiam przepis na coś ekstra rozgrzewającego 😉 Pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska, z dodatkiem
chilli i
kurczaka z pewnością rozgrzeje każdego w te mroźne dni. Co więcej, jest bardzo łatwa w przygotowaniu – każdy sobie z tym przepisem poradzi. Gdybyście jednak nie byli fanami pikantnych smaków, polecam zmniejszenie ilości
chilli 😉 Polecam także moją inną wersję tej zupy bo z
kurczakiem i
makaronem z tortilli, też przepyszna!
Jeżeli posiadasz Tefal Companion,
zrobi on tą zupę praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English(2-3 porcje)Składniki:2 łyżki
oleju roślinnego1
cebula, pokrojona w kostkę1
czerwona papryka, pokrojona w większą kostkę2 ząbki
czosnku, posiekane2 łyżeczki mielonego
chilli1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 puszka 400 g krojonych
pomidorów1 puszka 400 g
czerwonej fasoli300 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego1 upieczona lub ugotowana
pierś z kurczaka, podzielona na mniejsze kawałkisok z 1
limonki lub
cytryny1/2 czerwonej
papryczki chilli, drobno posiekanejgarść posiekanych listków
kolendrykwaśna
śmietana do podania
sól,
pieprz i
cukier do smakuPrzygotowanie:W średnim rondlu rozgrzej
olej, włóż
cebulę i
paprykę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.Dodaj
czosnek i
przyprawy i podsmażaj przez kolejną minutę.Następnie dodaj
pomidory,
fasolę wraz z zalewą i
bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut, po czym dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem w razie potrzeby.W międzyczasie wymieszaj
kurczaka z
sokiem z limonki,
chilli i
kolendrą.Podawaj zupę z przygotowanym
kurczakiem i łyżką
śmietany.Przygotowanie TC:Do misy Tefal Companion wyposażonej w mieszadło wlej
olej, włóż
cebulę,
paprykę,
czosnek i
przyprawy i uruchom program P1 slow cook na 10 minut.Dodaj
pomidory,
fasolę wraz z zalewą i
bulion i uruchom program P2 slow cook na 25 minut, po czym dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem w razie potrzeby.W międzyczasie wymieszaj
kurczaka z
sokiem z limonki,
chilli i
kolendrą.Podawaj zupę z przygotowanym
kurczakiem i łyżką
śmietany.Smacznego!
English versionEasy mexican soup(2-3 servings)Ingredients:2 tablespoons vegetable oil1 onion, diced1 red pepper, cut into large dice2 cloves of garlic, minced2 teaspoons of ground
chilli1 teaspoon of ground coriander1 teaspoon of ground cumin1 can 400 g of diced tomatoes1 can 400 g of red beans300 ml of chicken or vegetable stock1 roasted or boiled chicken breast, cut into smaller piecesjuice of 1 lime or lemon1/2 of red
chilli pepper, finely choppeda handful of coriander leaves, choppedsour cream for servingsalt, pepper and sugar to tastePreparation:Heat the oil in a medium saucepan, add onions and peppers and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.Add garlic and spices and cook for another minute.Then add the tomatoes, beans along with the stock, bring to a boil and cook covered for 20-25 minutes, and season with salt, pepper and sugar if necessary.In the meantime, mix the chicken with lime juice,
chilli and coriander.
Serve the soup with prepared chicken and a tablespoon of cream.Preparation for TC:Add the oil into a Tefal Companion bowl fitted with stirrer, add onion, peppers, garlic and spices and run the P1 slow cook program for 10 minutes.Add the tomatoes, beans along with stock and run the P2 slow cook program for 25 minutes, then season with salt, pepper and sugar if necessary.In the meantime, mix the chicken with lime juice,
chilli and coriander.
Serve the soup with prepared chicken and a tablespoon of cream.Enjoy!
Share the post "Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup"