Wykonanie
Czaił się od kilku miesięcy. Czułam jego oddech na plecach, słyszałam jego krok. Szczytem wszystkiego było to, kiedy macał mój tyłek w tramwaju (na przystanku przy piekarni).Poszłam do spożywczego, a on tam siedział i machał mi ręką. Przywitał się grzecznie i wskoczył do
torebki. Brak. Brak grosza.Totalnie mnie zaskoczył.Tak więc, trzymam, ciężko uciułane "ciut" na niedzielę (bo dzień
Matki Ukochanej), a za resztę braku chyba nie zrobię nic. To moje ostatnie dobre jedzenie w tym miesiącu, więc bierzcie i jedzcie z tego wszyscy!I kibicujcie mi w pozyskiwaniu funduszy.Składniki na 2–3 porcje:4 pszenne tortille1–3 małe, suszone papryczki pepperoncini
chilli2
piersi z kurczaka250ml rosołu5 łyżek
śmietany1 ząbek
czosnku1/2
czerwonej cebuli1 puszka
pomidorów (425g)1 łyżeczka posiekanego
oregano (albo 1/2 suszonego)1/4 łyżeczki sproszkowanego
kminku1/4 łyżeczki ziaren
kolendry1 kula
mozzarelli (125g)szczypta
soli,
pieprzu i
olej (do smażenia)
Kurczaka włożyć do rondla z rosołem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak przez 10 minut. Po tym czasie wygrzebać
mięso widelcem i pokroić na małe kawałki. Nie wylewać rosołu!
Cebulę posiekać, smażyć na łyżce
oleju, ciągle mieszając. Połowę
cebuli odłożyć do miski, do reszty dorzucić
kolendrę,
kmin, pokruszone papryczki i
czosnek. Smażyć aż
przyprawy wydzielą zapach.Dodać
pomidory i
bulion, w którym gotował się
kurczak.Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 10–15 minut. Po tym czasie spróbować sos i doprawić.Kawałki
kurczaka wymieszać ze
śmietaną, odłożoną
cebulą,
solą i
pieprzem.Tortille podgrzać delikatnie zmoczyć i podgrzać w mikrofalówce, albo na suchej patelni. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić
olejem. Pokryć dno naczynia sosem (wyjdzie tak z 1/2 szklanki).
Mozzarellę pokroić w plastryNa każdą tortillę nałożyć 1/4 farszu i zwinąć. Rozłożyć enchiladas, zalać resztą sosu i rozłożyć na nich
ser.Piec przez 15 minut w 180 C.Mentalnie dzisiejszy dzień sponsorują " Barwy biedy ".