ßßß Cookit - przepis na Chili con carne

Chili con carne

nazwa

Wykonanie

Czyli kolejna potrawa po quesadillas (klik), którą zrobiłem ze względu na nazwę;-) Lubię ostre potrawy, a chili „chodziło za mną” już od dłuższego czasu. Jak podaje ciocia wiki (klik), chili con carne jest tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Jest popularnym fastfoodem w amerykańskich barach. Jak się okazuje moja wersja to nie jest chili, ale o tym opowie ekspert – Dr Sheldon Cooper z serialu "The Big Bang Theory":
Priya: Czy chciałbyś trochę chili domowej roboty?
Sheldon Cooper: A czy jest w nim fasola?
Priya: Tak?
Sheldon Cooper: Więc to nie jest chili. Prawdziwe chili jest bez fasoli, ale jesteś z zagranicy więc twoja ignorancja zostaje ci wybaczona.
[Sheldon próbuje chili]
Sheldon Cooper: Mmmm, bardzo dobre... cokolwiek to jest.
Chili con carne podałem na dwa sposoby: z brązowym ryżem i w placku tortilli. Moim zdaniem lepsze było z ryżem. W tortilli było za gorące żeby je wygodnie jeść, a jak wystygło nie smakowało już tak dobrze. Starszy szkodnik, przyzwyczajony już trochę do pikantnego jedzenia, pochwalił moje chili. Co prawda wybrał wersję w placku tortilli i myślę, że zjadłby każdą tortillę, niezależnie od farszu :-)
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
papryka czerwona – 1 szt.
puszka białej fasoli
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów krojonych
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
czosnek – 3 ząbki
cebula – 2 szt.
olej do smażenia
przyprawy: chili, słodka papryka, sól, pieprz, cukier, sos sojowy, ziarna kolendry i kminu rzymskiego
Ziarna kolendry i kminu rzymskiego należy zgnieść w moździerzu. Jeśli ktoś nie dysponuje takim sprzętem, można użyć czystej ściereczki i wałka. Można też kupić mielone przyprawy (widziałem nawet mieszankę do chili con carne). Na dużej patelni podsmażyłem pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkliła dodałem do niej posiekany czosnek i przyprawy. Później stopniowo dokładałem wołowinę i cały czas mieszałem. Gdy mięso było już usmażone dodałem paprykę, pomidory z puszki, koncentrat i pół szklanki wody. Dusiłem pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodałem odsączoną fasolę i doprawiłem do smaku.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2014/03/chili-con-carne.html