Wykonanie
Składniki:- 400g
piersi z kurczaka- 1
cebula- 1 puszka
pomidorów krojonych- 400ml
bulionu drobiowego- 50g
czerwonej soczewicy- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry- 1/2 łyżeczki
słodkie papryki- 1/2 łyżeczki
chili- 2 ząbki
czosnku-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę, przyprawiamy
solą i
pieprzem, następnie podsmażamy na
oleju.2. W rondlu smażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, dodajemy
pomidory,
bulion, zagotowujemy, później wrzucamy podsmażone
mięso, przyprawiamy
papryką słodką i
chili,
cynamonem,
kolendrą, gotujemy ok. 8 min.3. Dodajemy
soczewicę i ponownie gotujemy ok. 15 min. (do jej miękkości). Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, podajemy z
ryżem lub
kuskusem.