Wykonanie
Pin It
Bardzo lubię
pierś z kurczaka i to z paru powodów. Po pierwsze, dla mnie kobiety pracującej jest bardzo istotne to, że szybko można z niej przygotować danie obiadowe. Kilkuminutowe smażenie i główny składnik dania gotowy. Po drugie jest
mięsem w miarę mało kalorycznym, jeśli oczywiście usmażymy go na małej ilości tłuszczu i bez panierki :). Poza tym
mięso dobrze komponuje się z każdym składnikiem i doskonale smakuje zarówno z nutką
słodyczy, jak i w ostrzejszym wydaniu.Dziś przepis o lekko wschodnim zabarwieniu, czyli z
mlekiem kokosowym. Przepis znalazłam na Filozofii smaku .Składniki ( 2-3 porcje):1
cebula pokrojona w kostkę2 drobno posiekane ząbki
czosnku1 posiekana
papryczka chili1 zielona lub
czerwona papryka pokrojona w kostkę2
piersi z kurczaka1 puszka
pomidorów 400 g200 g
mleka kokosowego1/2 łyżeczki
słodkiej paprykisólświeżo zmielony
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, solimy i
pieprzymy, następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego
czosnek,
chili i
cebulę i smażymy dalej prze 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone
pomidory,
czerwoną paprykę, mieloną
paprykę i
mleko kokosowe. Gotujemy około 15 minut, a na koniec przyprawiamy
solą i
pieprzem