ßßß Cookit - przepis na Wytrawne fondue z czekoladą

Wytrawne fondue z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Zaskakujące połączenie kurczaka, pieczonej papryki, przypraw i... czekolady. Jeżeli lubicie niecodzienne zestawienia smaków, z pewnością posmakuje Wam sos do mięs z poniższego przepisu. Wykonanie zajmuje sporo czasu, ale warto spróbować :)
Składniki:
Roladki drobiowe:
1 podwójny filet z kurczaka
1 mała papryka czerwona, żółta, zielona
kilka rodzynek
olej do smażenia
sól
Sos:
szklanka bulionu
1 papryka czerwona
50g rodzynek
1 mała cebula
1 czekolada Goplana Klasyczna Gorzka 90g
pieprz do smaku
4 goździki
1 łyżeczka roztłuczonej w moździerzu kolendry
1 gwiazdka anyżu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 ząbki czosnku
1 średni pomidor
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta chili
olej do smażenia
Dodatkowo:
świeża kolendra
sezam
Paprykę umieszczamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy ją bulionem, dodajemy rodzynki, pieprz, goździki, kolendrę, anyż, cynamon, paprykę słodką i chili. Gotujemy na wolnym ogniu. Po chwili do sosu dodajemy pomidora, rozgnieciony czosnek, upieczoną paprykę bez skórki. Całość blendujemy. Wsypujemy połamaną czekoladę i doprawiamy sos sokiem z limonki. Sos redukujemy. Filet kroimy w cienkie plastry, na każdym układamy rodzynki oraz kawałki papryki. Zwijamy roladki. W razie konieczności spinamy je wykałaczką. Smażymy. Zredukowany sos przelewamy do odpowiedniego naczynia, roladki podajemy posypane sezamem i udekorowane świeżą kolendrą. Gotowe!
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/06/wytrawne-fondue-z-czekolada.html