Wykonanie
Składniki6 porcji:100 g
boczku pokrojonego w kosteczkę1 i 1/2
cebuli2 ząbki
czosnku800 g
wołowiny gulaszowej (polecam
antrykot)
sól i
pieprz1/2 szklanki (125 ml) gorącej
wody2 łyżki
sosu sojowego1 puszka
pomidorów bez skórek1 puszka (0,5l)
ciemnego piwa (polecam Guinness)2 świeże
papryczki chili bez pestek, pokrojone na plasterkiokoło 500 g dyni, bez skóry i pestek
Przyprawy:1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
kolendry1 łyżeczka
czerwonej papryki (np. wędzonej lub słodkiej)1 łyżeczka
kminu rzymskiegoDo podania: świeża
kolendraPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni. W dużym garnku żaroodpornym podsmażyć pokrojony w kosteczkę
boczek. Dodać i zeszklić drobno posiekaną
cebulę.Dodać pokrojony na plasterki
czosnek, chwilę podsmażyć, dodać wszystkie
przyprawy i wymieszać. Dodać pokrojone na duże kawałki (ok. 5 cm)
mięso i gorącą
wodę z
sosem sojowym. Dodać pokrojone w kostkę
pomidory z puszki,
piwo oraz
papryczki chili. Wymieszać i zagotować, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.Piec przez 2 godziny, następnie zdjąć pokrywę i ostrożnie, dwoma widelcami "poszarpać"
mięso na mniejsze kawałki. Dodać
dynię pokrojoną w 2 - 3 cm kostkę, wymieszać. Piec dalej przez 1/2 godziny bez przykrycia. Podawać ze świeżą
kolendrą.