ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy z ciemnym piwem, dynią i chili

Gulasz wołowy z ciemnym piwem, dynią i chili

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 porcji:
100 g boczku pokrojonego w kosteczkę
1 i 1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
800 g wołowiny gulaszowej (polecam antrykot)
sól i pieprz
1/2 szklanki (125 ml) gorącej wody
2 łyżki sosu sojowego
1 puszka pomidorów bez skórek
1 puszka (0,5l) ciemnego piwa (polecam Guinness)
2 świeże papryczki chili bez pestek, pokrojone na plasterki
około 500 g dyni, bez skóry i pestek
Przyprawy:
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka czerwonej papryki (np. wędzonej lub słodkiej)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
Do podania: świeża kolendra
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W dużym garnku żaroodpornym podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek. Dodać i zeszklić drobno posiekaną cebulę.
Dodać pokrojony na plasterki czosnek, chwilę podsmażyć, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Dodać pokrojone na duże kawałki (ok. 5 cm) mięso i gorącą wodę z sosem sojowym. Dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki, piwo oraz papryczki chili. Wymieszać i zagotować, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.
Piec przez 2 godziny, następnie zdjąć pokrywę i ostrożnie, dwoma widelcami "poszarpać" mięso na mniejsze kawałki. Dodać dynię pokrojoną w 2 - 3 cm kostkę, wymieszać. Piec dalej przez 1/2 godziny bez przykrycia. Podawać ze świeżą kolendrą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wolowina/gulasz_wolowy_z_piwem_chili_dynia/przepis.html