Wykonanie
Składniki4 porcje1 łyżka
oliwy1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
chilli w proszku1 łyżeczka zmielonego
kminu rzymskiego (kuminu)1 łyżeczka
suszonego oregano500 g mielonej
wołowiny (np. gulaszowej,
antrykotu)2 świeże
pomidory lub 2/3 puszki obranych
pomidorów1 łyżeczka
cukru1
czerwona papryka200 g
czerwonej fasoli (ugotowanej)około 100 ml
bulionu np. wołowego lub
wodyopcjonalnie: 100 g
boczku, 5 kawałków
suszonych pomidorówPrzygotowanieNa dużej patelni, na
oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodać starty
czosnek,
chilli,
kmin rzymski i
oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną
wołowinę i zmielony lub drobno posiekany
boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.Dodać
pomidory (świeże należy sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę,
pomidory z puszki należy rozdrobnić jeśli są w całości). Wymieszać i doprawić
cukrem,
pieprzem oraz szczyptą
soli.Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę
paprykę i posiekane
suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać
fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty.Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym
bulionem lub
wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Można przygotować wcześniej i odgrzewać.Propozycja podaniaświeża
kolendra / kwaśna
śmietana / guacamole /
chipsy z tortilli / placki tortilli /
biały ryżWskazówkiPrzepisy na domowe tortille: pszenne / pszenne
razowe / kukurydziane