To zdecydowanie moje smaki :) Ostro, ostrzej...a przy tym bardzo pożywnie. Chili con carne wywodzi się z kuchni meksykańskiej, w której przenikają się fantastyczne aromaty i smaki. Taka też jest ta potrawa. Dodatek czekolady nie jest wymagany, ale jej aromat świetnie podkręca smak całego dania. Warto spróbować!Składniki:500 g chudej mielonej wołowiny1 duża cebula2 łyżki oliwy z oliwek3 ząbki czosnku1-2 papryczki chili (lub sporo chili w płatkach)1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)400 g pomidorów z puszki400 g bulionu wołowego1 średnia czerwona papryka1 puszka czerwonej fasoli2 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70%)sól (opcjonalnie)W dużym naczyniu podgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, kumin oraz chili. Chwilę podsmażyć, nie doprowadzając do zrumienienia się czosnku. Dodać wołowinę i smażyć do miękkości. Dodać pomidory z puszki i bulion wołowy. Dusić około 20 minut do zredukowania się płynu i zagęszczenia. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę pogotować. Dodać odsączoną fasolę z puszki. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec gotowania dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Podawać z ryżem, pieczywem, tortillą lub nachos.