Wykonanie
To moja ulubiona wersja, z cuminem, z dodatkiem
suszonych pomidorów. Uważam tę kompozycję za najbardziej udaną, jeśli chodzi o
Chili con carne. Przepis pochodzi ze strony "Kwestia Smaku" i został przeze mnie zmodyfikowany w bardzo nieznacznym stopniu.Tutaj
chili podane w muszelkach taco, ale danie świetnie smakuje z
ryżem lub plackami tortilla. Oraz odrobiną kwaśnej
śmietany.
Składniki:450g mielonej, chudej
wołowiny1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka5
suszonych pomidorów1 puszka
czerwonej fasolipół
papryczki chili1 łyżeczka cuminu (
kminu rzymskiego)1 łyżeczka
oregano1 puszka
pomidorów3/4 szkl
bulionusól,
pieprzsok z cytrynyoliwaPrzygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić na niej posiekaną
cebulę i
czosnek. Dodać pokrojone
chili, cumin i
oregano. Przesmażyć ok. minuty. Następnie dodać
mięso i usmażyć w
cebuli i przyprawach, aby nie było surowe.Wlać
pomidory razem z zalewą, wlać
bulion. Gotować ok 20 minut.
Paprykę i
suszone pomidory pokroić. Dodać do gotującego się
chili, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na następne 15 - 20 minut. Mieszać od czasu do czasu. Ilość płynów powinna się zredukować.Przyprawić
solą i
pieprzem oraz odrobiną
soku z cytryny.Na koniec dodać
czerwoną fasolę i pogotować ok 5 minut.Smacznego :)