ßßß Cookit - przepis na Chili czas czyli Chili con carne

Chili czas czyli Chili con carne

nazwa

Wykonanie

To moja ulubiona wersja, z cuminem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Uważam tę kompozycję za najbardziej udaną, jeśli chodzi o Chili con carne. Przepis pochodzi ze strony "Kwestia Smaku" i został przeze mnie zmodyfikowany w bardzo nieznacznym stopniu.
Tutaj chili podane w muszelkach taco, ale danie świetnie smakuje z ryżem lub plackami tortilla. Oraz odrobiną kwaśnej śmietany.
Składniki:
450g mielonej, chudej wołowiny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
5 suszonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
pół papryczki chili
1 łyżeczka cuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka oregano
1 puszka pomidorów
3/4 szkl bulionu
sól, pieprz
sok z cytryny
oliwa
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone chili, cumin i oregano. Przesmażyć ok. minuty. Następnie dodać mięso i usmażyć w cebuli i przyprawach, aby nie było surowe.
Wlać pomidory razem z zalewą, wlać bulion. Gotować ok 20 minut.
Paprykę i suszone pomidory pokroić. Dodać do gotującego się chili, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na następne 15 - 20 minut. Mieszać od czasu do czasu. Ilość płynów powinna się zredukować.
Przyprawić solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.
Na koniec dodać czerwoną fasolę i pogotować ok 5 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/07/chili-czas-czyli-chili-con-carne.html