Wykonanie
10 września uczestniczyliśmy całą rodziną w cudownych warsztatach w szkole Little Chef. Byliśmy tam razem z Ullą i jej dziećmi, Andzią i jej córeczką oraz Emilką i jej dziećmi. O warsztatach (mam nadzieję) uda mi się jeszcze napisać i pokazać kilka zdjęć. Teraz jednak pokażę danie, które tam robiliśmy wspólnie, a ja od czasów warsztatów robiłam już dwukrotnie i robić
będę jeszcze nie raz.
Składniki:700 g mielonej
wołowiny2 -3
cebule1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
pomidorów2 łyżeczki
kminu rzymskiego2 łyżeczki
suszonego oregano2 - 3 łyżki
koncentratu pomidorowegoczosnek (kilka ząbków)
bulionoliwa z oliwekpapryczka chili (ilość zależy od ostrości jaką chcemy uzyskać)
sól,
pieprzewentualnie
ser żółty np.
cheddarWykonanie:Na patelni rozgrzewamy
oliwę, podsmażamy pokrojoną
cebulę oraz
czosnek i posiekane
chili. Następnie dodajemy
wołowinę i smażymy, aż
mięso będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy. W moździerzu rozdrabniamy
kmin i
oregano i dodajemy do podsmażanego
mięsa. Następnie dodajemy koncentrat i mieszamy. Usmażone
mięso przekładamy do garnka. Podlewamy
bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy odcedzoną
fasolę z puszki oraz posiekane
pomidory i dalej gotujemy. Doprawiamy ,
solą i
pieprzem. (Cała potrawa powinna dusić się nawet do godziny).Możemy podawać w takiej wersji lub przygotować wersję zapiekaną.
Chili con carne przekładamy do kokilek, posypujemy
startym serem i pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku przez kilka minut - aż
ser się stopni. Potrawę podajemy na przykład z nachos .
Ingredients:700 g minced beef2 -3 onions1 can red beans1 can tomato2 tsp cumin2 tsp
oregano2 - 3 tbs passata2 – 4 cloves of garlicchicken stockoil of
olive1
chili peppersalt, pepper
cheddar (optional)Directions:Heat the griddle with some oil. Add chopped onion, garlic and
chili. Fry for a minute. Add the meat and fry until the meat turns brownish, stiring from
time to
time. Crash the cumin and
oregano in a mortar. Add the spices to meat. Add the passata and stir. Place the meat in a pan and add some stock. Cook for about half an hour. Add the bean, chopped tomatoes and continue cooking. Season to taste. The cooking can take up to an hour. You can
serve it like it Or sprinkle with
cheddar and bake in an oven for several minutes.
/wydrukuj przepis/