Wykonanie
Ostatnio usłyszałam, że w pewnym wieku człowiek je już tylko te potrawy, które zna i lubi i ogląda tylko te filmy, które już widział. Daleko mi do tego wieku, wydaje mi się, że jest tyle rzeczy do zobaczenia, poznania, posmakowania, jednak, gdy się nad tym zastanowiłam to faktycznie już teraz w mojej kuchni znajdują się takie smaki, potrawy, które robię od zawsze w niezmienionej formie, zawsze tak samo, bo wydaje mi się, że osiągnęły doskonałość. Nieskromnie rzecz ujmując :)Jedną z takich potraw jest mój sos do pizzy, którym smaruję ciasto. Uwielbiam go. Czasem robię go też z
makaronem.
Składniki1 puszka
pomidorów krojonych1 mały słoik
koncentratu pomidorowego2 łyżki
oliwy1 łyżka
oliwy z
chilli2 łyżki pesto
sól,
pieprz3 ząbki
czosnkuzioła prowansalskieświeże
oregano (jeśli posiadam :P)Na patelni rozgrzewam
oliwę,
czosnek przeciskam przez praskę i lekko rumienię. Dodaję
pomidory i koncentrat, przyprawiam pesto i
ziołami. Gotuję chwilę, by zredukować trochę sos. I gotowe. Szybki, pyszny i aromatyczny.