Wykonanie

Dla zapracowanych i dla leniuchów…Dla dorosłych i dla dzieci…Dla oszczędzających czas i pieniądze…„Fast food” w najlepszym i najzdrowszym wydaniu! Na śniadanie, obiad i kolację…Pozwalają na jednorazowe przygotowanie zapasu sałatek nawet na cały tydzień!

Pomysł podpatrzony na jednym z anglo-języcznych blogów. Takie sałatki to baaardzo popularny temat wśród kulinarnych blogowiczów na całym świecie. Tutaj i tutaj dwa przykłady. Duuużo więcej znajdziecie bez problemu wpisując w wyszukiwarce „salad in a jar” :)

Potrzebne będą:Słoiki ze szczelnymi pokrywkami; najlepiej o pojemności 500 ml; z szeroką „szyjką” (tak aby łatwo było do nich wkładać składniki, a następnie „wysypywać”
sałatkę na talerz).Składniki na sałatki:podstawowe:
sałata – najlepiej rzymska, lodowa,
roszponka lub
rukola; ale także
młody szpinak i
kiełki; nie nadają się
sałaty o bardzo wiotkich i kruchych listkach;warzywa –
pomidory (ale TYLKO małe koktajlowe, których nie trzeba kroić),
ogórki,
papryka,
marchew (
tarta),
rzodkiewka;dodatkowo:warzywa „przetworzone” – np.
suszone pomidory,
oliwki, marynowana
papryka, kiszone/konserwowe/małosolne
ogórki,
kapary, grillowane warzywa (
cukinia,
bakłażan,
papryka), itp.mięso/wędliny –
pieczone mięsa (np.
schab,
kurczak,
indyk,
steki z
polędwicy);
wędliny (np.
szynka gotowana, parmeńska,
polędwica sopocka, łososiowa;
orzechy (np.
nerkowca, włoskie,
migdały, piniowe),
bakalie (np.
rodzynki,
suszone morele,
żurawina) i nasiona (np.
sezam,
słonecznik,
dynia,
siemię lniane);ugotowane na sypko
kasze – np. quinoa, pęczak;
sery – np. żółty, twarda
feta,
mozzarella w zalewie;

Zalety:1/ Za „jednym zamachem” możemy przygotować sałatki nawet na cały tydzień lub dla kilku osób!2/ Oszczędzamy czas (jednorazowe mycie, suszenie i krojenie składników; jednorazowe sprzątanie bałaganu w kuchni)!3/ Oszczędzamy pieniądze (nic się nie marnuje, obsychając i więdnąc w lodówce)!4/ Zawsze mamy w lodówce zdrowy „fast food”, posiłek gotowy w przysłowiowe 5 minut!5/ Sałatki są „jak świeżo zrobione” nawet do 5-7 dni! (Ja osobiście testowałam je do 5 dni i były bez zarzutu!)

O czym warto pamiętać:1/ Kolejność wkładania składników: na dno, jako pierwsze, idą najtwardsze i najcięższe (np.
pomidory,
ogórki,
rzodkiewka) i najbardziej „mokre” składniki (np.
suszone pomidory w
oliwie,
oliwki,
kapary); im wyżej tym składniki są lżejsze i delikatniejsze;
sałaty są ZAWSZE na GÓRZE!;2/ Wielu Autorów na dno słoików wlewa
sos sałatkowy; tak przygotowane sałatki nadają się idealnie do zabrania do pracy/szkoły; ja na domowe potrzeby przygotowywałam „suche” sałatki, bez sosu;3/ Lepiej unikać bardzo intensywnie pachnących składników: np.
cebula, wyraziste
sery pleśniowe, gotowane
jaja,
ryby; sałatki z dodatkiem
marynowanych warzyw (papryka/ogórki) najlepiej jest zjeść w ciągu 2-3 dni, bo
potem zbyt mocno czuć „octową woń”;4/ Lepiej unikać także składników, które pod wpływem czasu zmieniają kolor: np.
awokado,
jabłka;BARDZO GORĄCO ZACHĘCAM WAS DO TWORZENIA WASZYCH WERSJI SAŁATEK SŁOIKOWYCH!NAPRAWDĘ WARTO :)Pzdr Aniado