ßßß Cookit - przepis na Bakaliowe batoniki

Bakaliowe batoniki

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Bakaliowe batoniki chodziły za mną od dawna. Ostatnio wypatrzyłam podobne na blogu Powoli. Po prostu . Pozazdrościłam, poczyniłam zakupy, krążyłam, myślałam i w końcu zrobiłam. Wyszły pyszne, zdrowe, słodkie (ale nie bardzo), pełne smaku, świetnie zastępują słodycze. Polecam!
Składniki:
200 g świeżych daktyli bez pestek
100 g rodzynek
100 g żurawiny słodzonej cukrem trzcinowym
100 g moreli suszonych na słońcu
100 g orzechów arachidowych (bez łupinek)
100 g sezamu
2 łyżki mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
Sezam podprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia.
Daktyle wypestkować, włożyć do miski w której będziemy mieszać masę na batoniki.
Rodzynki lekko zmiksować lub bardzo drobno pokroić, tak samo postąpić z żurawiną i morelami.
Wszystko przełożyć do miski z daktylami. Orzechy obrać z łupinek, zmiksować na drobno. Przełożyć do miski.
Sezam delikatnie zmiksować, dodać do miski.
Wszystko dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub skorzystać z maszyny wyposażonej w hak do drożdżowego ciasta (ja użyłam maszyny).
Masę przełożyć do naczynia z płaskim dnem, najlepiej silikonowego (łatwiej wyjmuje się masę) wyrównać wierzch, nakryć folią spożywczą.
Wstawić do lodówki na 10 – 12 godzin lub do zamrażalnika na ok. 1½ godziny. Po tym czasie masę wyjąć z naczynia na deskę i pokroić na odpowiednią wielkość.
Bakaliowe batoniki nie będą się kleiły do siebie, ani do naszych palców, gdy obtoczymy je w mielonych migdałach.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/02/bakaliowe-batoniki