Wykonanie
Jakiś czas temu byliśmy w górach. Latem. W pięknej Chatce. Trochę dzieci do wyżywienia z samego rana było. Ale większy problem mieliśmy koło południa - bo nie chciało nam się rozgrzewać pieca by gotować zupę. Pewnego dnia Aga wpadła na pomysł by dać dzieciom zamiast zupy -
kaszę jaglaną. Mówię - ok.
Kasza się ugotowała. Chciałyśmy ją od razu przygotować. Aga czem prędzej ruszyła do zapasów
bakalii i zaczęła je wybierać, kroić i wrzucac do gara. Z początku patrzyłam na nią niepewnym wzrokiem. ... a później zaczęłam sama tak
kaszę przyprawiać. Bardzo to lubię. To jest ciekawa wersja dla mnie a i dzieciom smakuje ;)
Składniki:ugotowana
kasza jaglanabakalie, np:
rodzynkiżurawinasezammigdałykokosWykonanie:Do ugotowanej
kaszy jaglanej dodać pokrojone
bakalie, wszytko razem wymieszać, zostawić na 5 minut. Podawać ciepłe.Koniec przepisu. proste, prawda?
Kaszę jaglaną gorujemy oczywiście uprzednio ciut ją podprażając / przelewając wrzątkiem - aby zabrać goryczkę. W stosunku
kaszy do
wody około 1:2.Jeśli chodzi o proporcje - to zależne sa od Waszych upodobań.Ja na szklankę suchej
kaszy dałam po garści każdej z w/w
bakalii.
Wydrukuj przepis