Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam ciasto w której wystapiła masa z
bitą śmietaną i
białą czekoladą. Tylko, że przez roztargnienie zapomniałam dodać
czekoladę do masy i została mi taka rozpuszczona w garnuszku. Szkoda było mi ją wyrzucić więc wpakowałam do niej
bakalie i tak oto powstały łakocie w białej
czekoladzie. Co ciekawe, ten przepis, który pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem, miałam już odłożony do zrobienia bardzo dawno temu ale za każdym razem gdy się za niego zabrałam stwierdzałam, że nie warto marnować
czekolady na rozpuszczenie i lepiej zjeść po prostu
czekoladę w kostce. Musiałam się dopiero pomylić przy cieście, żeby zrealizować ten przepis. To taka słodka przewrotność losu:)

Składniki:70 g
migdałów20 g
sezamu50 g pestek
słonecznika50 g
suszonych moreli( dałam suszone
kiwi)100 g
rodzynek50
suszonych żurawin200 g
białej czekoladyZblanszować, obrać i posiekać
migdały, po czym wymieszać je z
sezamem oraz
słonecznikiem i uprażyć na suchej patelni. Posiekać
morele i połączyć je z
rodzynkami oraz
żurawiną. Dodać uprażone
migdały z ziarnami i całość dobrze wymieszać. Rozpuścić
czekoladę, zalać nią
owoce z
migdałami i wymieszać. Porozkładać powstałą masę do foremek i wstawić je do lodówki, by
czekolada zastygła.Smacznego:)