Wykonanie

Codziennie ja i moja rodzina jemy zdrowe śniadania. Staram się, aby były one bardzo urozmaicone, smaczne, zdrowe i dodające energii i syte, aby długo nie czuć głodu. Przecież śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bardzo lubię kolorowe kanapki, owsianka to moja wielka miłość a domowe
musli i granolę po prostu uwielbiam.Taka domowa granola świetnie się komponuje z ciepłym
mlekiem,
jogurtem naturalnym. Pyszne i bardzo zdrowe śniadanie.Zapraszam :-)Składniki:- szklanka
płatków jaglanych instant Kłos-Pol- szklanka
płatków żytnich Kłos-Pol- 7 łyżek
słonecznika Kłos-Pol- 60 g posiekanych grubo
migdałów bez skórki- 6 łyżek ziaren
sezamu- pół szklanki
rodzynek- pół szklanki
żurawiny suszonej- dwie garście miechunki suszonej- 2 łyżki
oleju z pestek
winogron- 3 łyżki
miodu- łyżeczka karobuWykonanie:Do miski wsypujemy
płatki jaglane i żytnie, dodajemy
słonecznik i ziarna
sezamu. Wrzucamy do miski także
rodzynki,
żurawinę, posiekane grubo
migdały, miechunkę, karob,
olej i
miód.
Miód najlepiej dodać lekko podgrzany, aby był płynny. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, aż składniki się połączą. Przekładamy wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 40 minut. Podczas pieczenia mieszamy kilka
razy, aby
płatki się równo zarumieniły a nie przypaliły. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do pojemnika. Granolę przechwoujemy w szafce, w zamkniętym pojemniku. Granola świetnie smakuje z
jogurtem,
mlekiem, możemy je dodać do owsianki. Pyszne i zdrowe śniadanie.
