ßßß Cookit - przepis na Domowa granola z płatkami jaglanymi

Domowa granola z płatkami jaglanymi

nazwa

Wykonanie

Codziennie ja i moja rodzina jemy zdrowe śniadania. Staram się, aby były one bardzo urozmaicone, smaczne, zdrowe i dodające energii i syte, aby długo nie czuć głodu. Przecież śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bardzo lubię kolorowe kanapki, owsianka to moja wielka miłość a domowe musli i granolę po prostu uwielbiam.
Taka domowa granola świetnie się komponuje z ciepłym mlekiem, jogurtem naturalnym. Pyszne i bardzo zdrowe śniadanie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- szklanka płatków jaglanych instant Kłos-Pol
- szklanka płatków żytnich Kłos-Pol
- 7 łyżek słonecznika Kłos-Pol
- 60 g posiekanych grubo migdałów bez skórki
- 6 łyżek ziaren sezamu
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki żurawiny suszonej
- dwie garście miechunki suszonej
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka karobu
Wykonanie:
Do miski wsypujemy płatki jaglane i żytnie, dodajemy słonecznik i ziarna sezamu. Wrzucamy do miski także rodzynki, żurawinę, posiekane grubo migdały, miechunkę, karob, olej i miód. Miód najlepiej dodać lekko podgrzany, aby był płynny. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, aż składniki się połączą. Przekładamy wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 40 minut. Podczas pieczenia mieszamy kilka razy, aby płatki się równo zarumieniły a nie przypaliły. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do pojemnika. Granolę przechwoujemy w szafce, w zamkniętym pojemniku. Granola świetnie smakuje z jogurtem, mlekiem, możemy je dodać do owsianki. Pyszne i zdrowe śniadanie.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/03/domowa-granola-z-patkami-jaglanymi.html