Wykonanie
Od jakiegoś czasu walczę ze swoim ciałem, ćwiczenia, zdrowsze odżywianie i takie tam. Zaczęłam jadać śniadania, gdzie wcześniej moim śniadaniem była
kawa.... nie lubię kanapek z rana, w ogóle kanapki to moja pięta achillesowa. Wolałam tosty, lub inne wariacje z
chlebem.. no ale te wariacje tuczące strasznie;) Granola w tej wersji i połączenie tych składników, bardzo mi odpowiada. Smaczna z
jogurtem naturalnym. Polecam!
Składniki:425g
płatków owsianych górskich100g
słonecznika100g
sezamu100g
rodzynek100g
suszonej żurawiny (u mnie
owoce w całości)1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
oleju (u mnie
słonecznikowy)6 łyżek
mioduWykonanie:Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 140*C.Gdy piekarnik się nagrzewa,
płatki owsiane przesypujemy do miski, następnie dodajemy
sezam,
słonecznik,
sól oraz
olej miód. Wszystko dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który zapobiega przywarciu mieszanki.Wysypujemy mieszankę, równomiernie rozsmarowujemy.Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 40 -45 minut.Mieszamy co jakiś czas, aby równomiernie się przyrumieniła.Po wyjęciu z piekarnika studzimy, dopiero w tym momencie dodajemy
rodzynki i
żurawinę.Ponownie mieszamy.Granole możemy przechowywać kilka tygodni jeśli będziemy przechowywać w szczelnym pojemniku.