ßßß
Specjalne ciasteczka dla osób, które nie tolerują glutenu. Przygotowane z mielonego ryżu i migdałów. Są bardzo kruche, delikatne z wyczuwalnymi, niewielkimi grudkami ryżu i orzechów.Bez jajek chociaż osoby, które je tolerują mogą je dodać i tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu.Polecam wszystkim :DSkładniki:200 g brązowego ryżu100 g migdałów50 g cukru trzcinowego100 g suszonych owoców (rodzynki, żurawina, daktyle)100 g masła pokrojonego w kostkęszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)Ryż i migdały mielimy w blenderze albo innym podobnym urządzeniu. Ryżu nie jesteśmy w stanie całkowicie zmielić na mąkę, zostanie odrobina grudek wielkości ziaren piasku. Wszystkie składniki (oprócz owoców) przesypujemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto nie będzie miało takiej elastycznej, zwartej struktury jak ciasto kruche, będzie się kruszyć. Dodajemy owoce i łączymy z ciastem. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, następnie delikatnie spłaszczamy i przekładamy na foremkę. Pieczemy 15 minut w 180*C. Ciastka studzimy na blaszce. Dopiero po przestudzeniu przekładamy ciastka na talerz. W przypadku próby odklejenia ich gorących może się to skończyć pokruszeniem i połamaniem.* Część masła możemy zastąpić jajkami