Wykonanie

Specjalne
ciasteczka dla osób, które nie tolerują glutenu. Przygotowane z mielonego
ryżu i
migdałów. Są bardzo kruche, delikatne z wyczuwalnymi, niewielkimi grudkami
ryżu i
orzechów.Bez
jajek chociaż osoby, które je tolerują mogą je dodać i tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu.Polecam wszystkim :DSkładniki:200 g
brązowego ryżu100 g
migdałów50 g
cukru trzcinowego100 g
suszonych owoców (
rodzynki,
żurawina,
daktyle)100 g
masła pokrojonego w kostkęszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (bezglutenowy)
Ryż i
migdały mielimy w blenderze albo innym podobnym urządzeniu.
Ryżu nie jesteśmy w stanie całkowicie zmielić na
mąkę, zostanie odrobina grudek wielkości ziaren piasku. Wszystkie składniki (oprócz
owoców) przesypujemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto nie będzie miało takiej elastycznej, zwartej struktury jak ciasto kruche, będzie się kruszyć. Dodajemy
owoce i łączymy z
ciastem. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy w dłoniach kulkę wielkości
orzecha włoskiego, następnie delikatnie spłaszczamy i przekładamy na foremkę. Pieczemy 15 minut w 180*C.
Ciastka studzimy na blaszce. Dopiero po przestudzeniu przekładamy
ciastka na talerz. W przypadku próby odklejenia ich gorących może się to skończyć pokruszeniem i połamaniem.* Część
masła możemy zastąpić
jajkami