ßßß Cookit - przepis na Ciastka z brązowego ryżu - gluten free

Ciastka z brązowego ryżu - gluten free

nazwa

Wykonanie

Specjalne ciasteczka dla osób, które nie tolerują glutenu. Przygotowane z mielonego ryżu i migdałów. Są bardzo kruche, delikatne z wyczuwalnymi, niewielkimi grudkami ryżu i orzechów.
Bez jajek chociaż osoby, które je tolerują mogą je dodać i tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu.
Polecam wszystkim :D
Składniki:
200 g brązowego ryżu
100 g migdałów
50 g cukru trzcinowego
100 g suszonych owoców (rodzynki, żurawina, daktyle)
100 g masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
Ryż i migdały mielimy w blenderze albo innym podobnym urządzeniu. Ryżu nie jesteśmy w stanie całkowicie zmielić na mąkę, zostanie odrobina grudek wielkości ziaren piasku. Wszystkie składniki (oprócz owoców) przesypujemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto nie będzie miało takiej elastycznej, zwartej struktury jak ciasto kruche, będzie się kruszyć. Dodajemy owoce i łączymy z ciastem. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, następnie delikatnie spłaszczamy i przekładamy na foremkę. Pieczemy 15 minut w 180*C. Ciastka studzimy na blaszce. Dopiero po przestudzeniu przekładamy ciastka na talerz. W przypadku próby odklejenia ich gorących może się to skończyć pokruszeniem i połamaniem.
* Część masła możemy zastąpić jajkami
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/03/ciastka-z-brazowego-ryzu-gluten-free.html