Wykonanie
Po długim spacerze postanowiłam zrobić coś zdrowego, w miarę szybkiego i oczywiście słodkiego. Ponieważ w mojej szafie nigdy nie brakuje wszelkiego rodzaju nasion i
otrębów, wybór padł na przepyszne i chrupiące
ciasteczka owsiane. Dodałam do nich
rodzynki,
słonecznik i
pestki dyni. Świetnie smakują z
kubkiem gorącego
kakao.
Składniki:- kostka miękkiego
masła,- 0,5 szklanki
cukru trzcinowego,- szklanka
mąki pszennej,-
jajko,- szczypta
soli,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- 2 szklanki
otrębów owsianych (mogą to również być
pałatki owsiane),- 0,5 szklanki
rodzynek,- 0,5 szklanki
ziaren słonecznika,- 0 , 5 szklanki pestek dyni,- łyżka
mleka.Wykonanie:1.
Masło za pomocą miksera ucieram z
cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodaje
jajo,
mąkę,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli i łyżkę
mleka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.2. W mniejszej misce mieszam ze sobą
otręby owsiane,
rodzynki,
ziarna słonecznika i
pestki dyni, które następnie przesypuję do ciasta. Całość mieszam dokładnie za pomocą łyżki.3.
Ciasteczka formowane za pomocą dłoni, układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę 15 minut w temp. 180 st. C.
.