ßßß Cookit - przepis na Dyniowe scones

Dyniowe scones

nazwa

Wykonanie

Brzydkie, a smaczne ;-). Dyniowe scones czyli szybkie bułeczki bez użycia drożdży, a na proszku do pieczenia. Brytyjska specjalność tym razem z wykorzystaniem dyniowego puree - ten smak i ten kolor! Jeśli nigdy jeszcze nie piekliście scones, podpowiem, że powinny wyjść lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pieczemy je niedużych rozmiarów a do wykrawania używamy bardzo ostrej foremki. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek, nawet prosto z pieca!
Składniki na 10 - 12 sztuk:
350 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g masła, zimnego
250 g puree z dyni*
2 jajka
20 ml mleka
100 g rodzynków
Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia.
W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną 2 jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypujemy mąki, choć będzie kusiło ;-).
Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem (ja tego nie robię, wolę bardziej rustykalny wygląd bułeczek).
Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/dyniowe-scones