ßßß Cookit - przepis na Scones

Scones

nazwa

Wykonanie

Przepis czekał tak długo, że się już zdezaktualizował, bo w między czasie zrobiłam kolejne scones. A to była moja druga przygoda z tymi bułeczkami. Poprzednie były jabłkowe, te upiekłam według przepisu Dorotki, (a w między czasie pojawiły się też scones z kukurydzą.) Uwielbim je bo się szybciutko robi, a smak nieziemski. Jak dla mnie są nie tylko na śniadanie czy do popołudniowej herbatki. Smakują cały dzień (i noc). Moje dzieciaki już się rozkochały i zajadają je z dżemem lub masłem. A małżonkowi najbardziej posakowały z miodem. Przyznam, że i ja uległam i 3 dnia jak odkryłam w chlebaku zagubioną bułeczkę upiekłam ją w tosterze i zjadłam na śniadanko z dżemem i kawusią :)
Składniki:
40 dag mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
10 dag zimnego masła
5 dag cukru
10 dag rodzynek
2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu
Wykonanie:
Masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchów. Szybko wyrobić ciasto rękami (jeśli zbyt mocno się klei - dosypać mąki). Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką. Ułożyć na blasze i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/05/Scones.html