ßßß
Składniki:ciasto100g miękkiego masła50g cukru trzcinowego50g miodu3 jajka2 łyżki kwaśnej śmietany200g mąki pszennej50g zmielonych migdałów1,5 łyżeczki proszku do pieczenia150g suszonych fig i żurawinykarmelizowane migdały100g masła80g cukru trzcinowego100g miodu25ml kwaśnej śmietany (2 łyżki)200g posiekanych migdałów2 szczypty cynamonu ( 1 łyżeczka)szczypta soliPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.Następnie dodajemy kwaśną śmietanę.Figi kroimy, żurawinę kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy.Pokrojone figi mieszamy z żurawiną, prószymy delikatnie mąką i dorzucamy do ciasta.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.Masło na karmelizowane migdały rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy cukier trzcinowy oraz dodajemy miód.Gdy masa stanie się płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany.Doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy jeszcze około 20-30 sekund.Po upływie 25-30 minut pieczenia delikatnie wyciągamy tortownicę i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały.Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190°C i ponownie pieczemy ciasto przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru.Ciasto wyjmujemy z tortownicy i usuwamy delikatnie papier do pieczenia.Smacznego ;)