Wykonanie
Torcik imieninowy mojej mamy, pieczony w pierwszy dzień świąt, zjadany w drugi ;)Bardzo karmelowy, słodki i inny.. to chyba najlepsze określenie dla tego ciasta....Nie jest to typowy tort z kremem, nie jest to typowy tort ;)Smakuje trochę jak keks z masą karmelowa z
migdałami, ale jest bardzo wilgotny i można go zrobić nawet na 2-3 dni przed podaniem.Przepis z Lidla ;)
Składniki:ciasto100g miękkiego
masła50g
cukru trzcinowego50g
miodu3
jajka2 łyżki kwaśnej
śmietany200g
mąki pszennej50g zmielonych
migdałów1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia150g suszonych fig i
żurawinykarmelizowane
migdały100g
masła80g
cukru trzcinowego100g
miodu25ml kwaśnej
śmietany (2 łyżki)200g posiekanych
migdałów2 szczypty
cynamonu ( 1 łyżeczka)szczypta
soliPrzygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem i
miodem, stopniowo dodajemy
jajka oraz
mąkę zmieszaną ze zmielonymi
migdałami i
proszkiem do pieczenia.Następnie dodajemy kwaśną
śmietanę.
Figi kroimy,
żurawinę kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy.Pokrojone
figi mieszamy z
żurawiną, prószymy delikatnie
mąką i dorzucamy do ciasta.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
Masło na karmelizowane
migdały rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy
cukier trzcinowy oraz dodajemy
miód.Gdy masa stanie się płynna, dodajemy posiekane
migdały, szczyptę
soli i łyżeczkę
cynamonu oraz dwie łyżki kwaśnej
śmietany.Doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy jeszcze około 20-30 sekund.Po upływie 25-30 minut pieczenia delikatnie wyciągamy tortownicę i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane
migdały.Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190°C i ponownie pieczemy ciasto przez 15-20 minut, aż
migdały nabiorą ciemnozłotego koloru.Ciasto wyjmujemy z tortownicy i usuwamy delikatnie papier do pieczenia.Smacznego ;)