ßßß Cookit - przepis na Kovrizhka - rosyjskie miodowe ciasto z migdałami i śmietaną

Kovrizhka - rosyjskie miodowe ciasto z migdałami i śmietaną

nazwa

Wykonanie

Bardziej błyskawiczne ciasto chyba nie istnieje. Prawdziwy ekspres w kierunku wschodnim, bo o rosyjskim rodowodzie. Przepis na ten smakołyk zaczerpnęłam stąd . Miód, cynamon, migdały i śmietana... takie połączenie to gwarancja sukcesu.
Składniki na tortownicę o śr. 20cm lub małą keksówkę:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 pełne łyżki miodu
120g masła
2 jaja
1/2 -1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
posiekane migdały
gęsta kwaśna śmietana do polania + ew. trochę cukru do jej posłodzenia
Wykonanie:
Masło rozpuszczmy i studzimy. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Dodajemy żółtka, masło i miód. Następnie wyspujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Gotowe ciasto wykładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Wierzch posypujemy migdałami. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170C.
Podajemy w towarzystwie gęstej śmietany.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/11/kovrishka-rosyjskie-miodowe-ciasto-z.html