Bardziej błyskawiczne ciasto chyba nie istnieje. Prawdziwy ekspres w kierunku wschodnim, bo o rosyjskim rodowodzie. Przepis na ten smakołyk zaczerpnęłam stąd . Miód, cynamon, migdały i śmietana... takie połączenie to gwarancja sukcesu.Składniki na tortownicę o śr. 20cm lub małą keksówkę:1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru2 pełne łyżki miodu120g masła2 jaja1/2 -1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczeniaposiekane migdałygęsta kwaśna śmietana do polania + ew. trochę cukru do jej posłodzeniaWykonanie:Masło rozpuszczmy i studzimy. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Dodajemy żółtka, masło i miód. Następnie wyspujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.Gotowe ciasto wykładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Wierzch posypujemy migdałami. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170C.Podajemy w towarzystwie gęstej śmietany.Życzę Wam smacznego! :-)