Wykonanie
Flapjack to popularny w Wielkiej Brytanii baton z
płatków owsianych. Można go wzbogacić o
bakalie i
orzechy. Ja wymieszałam
płatki jaglane z jęczmiennymi i dorzuciłam
między innymi
siemię lnianie,
banana,
żurawinę,
nasiona słonecznika i
orzechy nerkowca.Flapjack jest dużo zdrowszym zamiennikiem tradycyjnych batonów. Może być świetnym dodatkiem do szkolnego lunchu lub do posiłku w pracy.ok. 7 batonówPrzygotowanie: 30 min.Pieczenie: 25 min. (grzałki górna i dolna)Temperatura: 180 st. CSkładniki150g
płatków jaglanych50g
płatków jęczmiennych2 łyżki mielonego lnu140g
masła100g
cukru3 łyżki
mioduszczypta
soli70g obranego
banana50g
żurawiny40g
rodzynek25g
suszonych moreli25g pestek dyni10g
nasion słonecznika25g
orzechów nerkowcaPolewa czekoladowa (opcjonalnie)40g
gorzkiej czekolady1 łyżka
masłaPrzygotowanieWysmaruj formę
masłem i wyłóż pergaminem.Pokrój
morele w paski, a
orzechy nerkowca podziel na pół.W misce połącz wszystkie
bakalie z
dynią,
słonecznikiem i
orzechami (zdj. 1).Pokrój
banana na ok. 1 cm. kawałki (zdj. 2).Dodaj
płatki jaglane i owsiane oraz len mielony i dobrze wymieszaj.Pokrój
masło w kostkę i wrzuć do rondelka. Rozpuszczaj na małym ogniu.Kiedy
masło będzie niemal całkowicie rozpuszczone, dodaj
miód,
cukier i
sól. Wymieszaj kilkakrotnie (zdj. 3).Dolej
masło z
cukrem do miski z mieszanką
płatków i
bakalii. Dobrze wymieszaj.Powstałą masę przełóż do formy (zdj. 4).Mocno ugniatając masę, wyrównaj powierzchnię (zdj. 5). Jeśli zmoczysz dłonie, mieszanka nie będzie sie kleić do rąk .Wstaw formę do piekarnika i piecz w temp. 180 st. C przez 25 min. Jeśli wolisz batony bardziej kruche, piecz przez 35-45 min.Wyjmij formę z piekarnika (zdj. 6). Na powierzchni flapjack'a połóż papier pergaminowy, a następnie przygnieć go przy pomocy przyrządu o płaskiej powierzchni (np. tacki) w celu skompresowania masy.Zdejmij papier z powierzchni i odstaw flapjack ostygnięcia.Wciąż lekko ciepły, przełóż flapjack z formy na deskę
spodem do góry (zdj. 7). Przyłóż papierowy ręcznik do powierzchni flapjack'a żeby go osuszyć.Wstaw flapjack do lodówki na ok. 1h, żeby stwardniał.Wyjmij flapjack z lodówki i pokrój na kawałki.Obróć batony
spodem do dołu (zdj. 8 i 9)Możesz polać batony polewą z
gorzkiej czekolady. Smaruj batony ciepłą polewą przy pomocy kuchennego pędzla (zdj. 10 i 11).
Polewa czekoladowaZagotuj niewielką ilość
wody w garnku.Na garnku z
wodą umieść metalową miskę i wrzuć do niej kawałki
czekolady oraz
masło. Miska nie może dotykać
wody .Rozpuść
czekoladę i
masło nad parą, a następnie wymieszaj.Flapjack jest zdatny do spożycia przez ok. 10 dni.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u