ßßß Cookit - przepis na Flapjack jaglany - zdrowy baton z suszonymi owocami, pestkami dyni i orzechami nerkowca

Flapjack jaglany - zdrowy baton z suszonymi owocami, pestkami dyni i orzechami nerkowca

nazwa

Wykonanie

Flapjack to popularny w Wielkiej Brytanii baton z płatków owsianych. Można go wzbogacić o bakalie i orzechy. Ja wymieszałam płatki jaglane z jęczmiennymi i dorzuciłam między innymi siemię lnianie, banana, żurawinę, nasiona słonecznika i orzechy nerkowca.
Flapjack jest dużo zdrowszym zamiennikiem tradycyjnych batonów. Może być świetnym dodatkiem do szkolnego lunchu lub do posiłku w pracy.
ok. 7 batonów
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 25 min. (grzałki górna i dolna)
Temperatura: 180 st. C
Składniki
150g płatków jaglanych
50g płatków jęczmiennych
2 łyżki mielonego lnu
140g masła
100g cukru
3 łyżki miodu
szczypta soli
70g obranego banana
50g żurawiny
40g rodzynek
25g suszonych moreli
25g pestek dyni
10g nasion słonecznika
25g orzechów nerkowca
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
40g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
Przygotowanie
Wysmaruj formę masłem i wyłóż pergaminem.
Pokrój morele w paski, a orzechy nerkowca podziel na pół.
W misce połącz wszystkie bakalie z dynią, słonecznikiem i orzechami (zdj. 1).
Pokrój banana na ok. 1 cm. kawałki (zdj. 2).
Dodaj płatki jaglane i owsiane oraz len mielony i dobrze wymieszaj.
Pokrój masło w kostkę i wrzuć do rondelka. Rozpuszczaj na małym ogniu.
Kiedy masło będzie niemal całkowicie rozpuszczone, dodaj miód, cukier i sól. Wymieszaj kilkakrotnie (zdj. 3).
Dolej masło z cukrem do miski z mieszanką płatków i bakalii. Dobrze wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do formy (zdj. 4).
Mocno ugniatając masę, wyrównaj powierzchnię (zdj. 5). Jeśli zmoczysz dłonie, mieszanka nie będzie sie kleić do rąk .
Wstaw formę do piekarnika i piecz w temp. 180 st. C przez 25 min. Jeśli wolisz batony bardziej kruche, piecz przez 35-45 min.
Wyjmij formę z piekarnika (zdj. 6). Na powierzchni flapjack'a połóż papier pergaminowy, a następnie przygnieć go przy pomocy przyrządu o płaskiej powierzchni (np. tacki) w celu skompresowania masy.
Zdejmij papier z powierzchni i odstaw flapjack ostygnięcia.
Wciąż lekko ciepły, przełóż flapjack z formy na deskę spodem do góry (zdj. 7). Przyłóż papierowy ręcznik do powierzchni flapjack'a żeby go osuszyć.
Wstaw flapjack do lodówki na ok. 1h, żeby stwardniał.
Wyjmij flapjack z lodówki i pokrój na kawałki.
Obróć batony spodem do dołu (zdj. 8 i 9)
Możesz polać batony polewą z gorzkiej czekolady. Smaruj batony ciepłą polewą przy pomocy kuchennego pędzla (zdj. 10 i 11).
Polewa czekoladowa
Zagotuj niewielką ilość wody w garnku.
Na garnku z wodą umieść metalową miskę i wrzuć do niej kawałki czekolady oraz masło. Miska nie może dotykać wody .
Rozpuść czekoladę i masło nad parą, a następnie wymieszaj.
Flapjack jest zdatny do spożycia przez ok. 10 dni.
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u
Źródło:http://doprawswojswiat.blogspot.com/2015/10/flapjack-jaglany-zdrowy-baton-z.html