Wykonanie
Mam fazę na
ryby, na dania ze świeżych ryb, które pachną morzem a nie "
rybą". Co sobotę poluję na najświeższą w Warszawie bałtycką
rybę u
Kuby, a
potem knuję co tu z nich przyrządzić. Jesli na Wigilię w Waszych domach bywa zupa, może dla odmiany od barszczu, czy grzybowej w tym roku ugotujecie wigilijną zupę
rybną ? Ta jest wyśmienita!

Dziś mam "piosenkarkę na stanie", która już ładnie wprowadzi w klimat świąteczny przepiękną "Kołysanką" . To piękne wykonanie Elżbiety Adamiak jest jednym z utworów nadesłanych w tegorocznym konkursie Noël, noël 2013 - juz wzięliście w nim udział? Posłuchajcie jak pięknie…Największy kłopot, dla kogoś jak ja nie wprawionego w filetowaniu ryb, to właśnie wyfiletowanie całej
ryby . Pierwszy filet poszedł mi marnie - za dużo
mięsa zostało na kręgosłupie, ale już z drugim poszło zdecydowanie lepiej. Mój nastolatek tak podglądał, ciut pomagał i w końcu przyznał, że poszło nieźle. No to jeszcze tylko 30 kilo ryb do filetowania i …
będę mistrzem!

Na zupę
rybną potrzebna jest cała
ryba, bo to na kręgosługie i głowie gotuje się esencjonalny, treściwy
wywar, basę do zupy. Filety na szczęście nie musiały być najpiękniejsze, zatem odzywkałam każdy kawałek
mięsa i dodałam je w ostatniej chwili, by się nie rozgotowało. Do tej zupy możesz użyć
dorsza,
karpia,
suma lub
sandacza.1 wyfiletowana
ryba (kręgosłup i głowa)
włoszczyzna: 2
marchewki,
pietruszka, kawałek
selera,
porazioła:
lubczyk,
natka pietruszki, gałązka
bazylii, nać
selera,2
cebulegarśc
suszonych pomidorów lub 2 świeże2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego, 10 ziaren
pieprzu, ok 1 łyżeczki
soli, 2
goździkiZ
ryby usuń oczu i skrzela, by
wywar pozostał klarowny i nie zgorzkniał.
Cebule w łupinach przekrój na pół i opal nad płomieniem, aż zbrązowieje w miejscu przecięcia.Włóż do garnka
rybę, oczyszczone warzywa w całości,
zioła,
przyprawy, opaloną
cebulę i
pomidory. Zalej ok 4 litrami
wody, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na niewielkim ogniu przez ok 3 godziny, aż
wywar zredukuje się o połowę. Przecedź całość przez sito wyłożone gazą. na zupę3 łyżki
masła*2 duże
cebule posiekane w drobną kostkę2
marchewki pokrojone w średnią kostkę2
łodygi selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę1 litr
wywaru rybnego z przepisu powyżej4 średnie
ziemniaki typ A lub AB200g gęstej
śmietany 22%250g tłustego
mlekaok 300-500g
filetów z ryby a której gotował się
wywarsól i
pieprz do smakuW szerokim garnku podsmaż
cebulę na
maśle, aż się lekko zezłoci, dodaj pokrojoną
marchew i
seler i razem przesmażaj ok 15 minut. Zalej
warzywa bulionem, dodaj pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotuj ok 10-15 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.I to jest ten moment, by zdecydować, czy chcesz zupę "z treścią" i kawałkami warzyw wyczuwalnymi na podnienieniu, cz może wolisz ją zmiksować blenderem i podać jako krem z kawałkami ugotowanej
ryby. Zadecyduj jak lubisz najbardziej.Wymieszaj
mleko ze
śmietaną, zahartuj zupą (dodaj do
śmietany 2-3 łyżki zupy, wymieszaj, dodaj kolejne 2-3 łyżki zupy i ponownie zamieszaj) i wlej do garnka. Włóż pokrojone w sporą kostke
filety ryby i gotuj jeszcze ok 5 minut na niewielkim ogniu. Dopraw zupę
zolą i
pieprzem, podawaj z
koperkiem. Tuz przed podaniem możesz oprószyć mielonymi
płatkami chilli.

* w opcji nie postnej, możesz zamiast
masła użyć
wędzonego boczku - pokrój go w kosteczkę i przesmaż na rumiano na suchej patelni, a następnie odłóż na bok. Na wytopionym tłuszczu przesmażaj
cebulę, a
potem pozostałe warzywa. Podawaj posypane podsmażonym
boczkiem. Pycha!przepis na tę zupę podejrzałam u Pawła Kucharskiego i Tomiasza Hermana z Wrocławia