Wykonanie
W taka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy.Zupa pełna warzyw
SKŁADNIKI:
kalafiormarchewkiporselerpietruszkaziemniakiwywar z gęsiny
sól,
pieprz,
lubczyk,
liść laurowy, 3 ziarna
ziela angielskiego,
pietruszka2 łyżki
śmietanyPokroić obrane i umyte warzywa:
marchewkę i
pietruszkę w półplasterki,
selera i
ziemniaki w kostkę,
pora w plasterki, ,
kalafiora podzielić na drobne różyczki.W dużym garnku przygotować
wywar mięsny i dodajemy
marchewkę,
pietruszkę i
ziemniaki. Wrzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie i cały
pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu..
Po ok. 10 minutach dodać
seler,
por i
kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze
śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną
natkę pietruszki i
lubczyk, wlać
śmietanę i wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Zupę podać gorącą
Smacznego :)